ZF Agropower. Producţia medie de grâu, 5 tone/hectar într-un an cu preţuri la maxime istorice. Câţi bani câştigă fermierii români în 2022

Autor: Florentina Niţu 28.06.2022

La începutul campaniei de recoltare a grâului, una dintre culturile „de podium“ ale României, producţia medie este estimată la 5 tone/hectar, care ar putea să aducă în conturile fermierilor un profit de 500-1.000 euro/hectar, având în vedere preţurile actuale, care sunt la maxime istorice pentru perioada de recoltare.

O tonă de grâu cu livrare în luna septembrie se vindea ieri în jurul orei 15:00 cu 365 euro/tonă, plus 42% faţă de acum un an, pe bursa paneuropeană EuroNext de la Paris. Astfel, luând în calcul că în portul Constanţa, unde vând fermierii români, preţurile sunt cu 20-25 euro/tonă mai mici, câştigul din vânzarea grâului în această perioadă este de circa 1.700 euro/tonă. Însă, mulţi dintre fermieri au făcut contracte futures în luna februarie sau în luna martie, lună în care preţul grâului ajunsese şi la 450 de euro/tonă, ca urmare a izbucnirii şi evoluţiei războiului din Ucraina. De altfel, vor fi fermieri care îşi vor depozita o parte din producţie şi vor vinde după finalul campaniei de recoltare, când, tradiţional, preţurile cresc din nou.