Harta cofetăriilor şi patiseriilor din România: România are 8.600 de unităţi, adică una la fiecare 2.200 de consumatori. Este interesant de observat că harta cofetăriilor şi patiseriilor nu este, spre deosebire de multe altele, o copie fidelă a hărţii economice

Autor: Cristina Roşca 28.06.2022

În România există circa 8.600 de cofetării, covrigării şi patiserii, ceea ce înseamnă că există o astfel de unitate pentru fiecare 2.200 de consumatori. Numărul de astfel de unităţi HoReCa a fost în creştere în ultimii ani. Această efervescenţă este dată pe de-o parte de costul relativ mic de deschidere a unei astfel de investiţii. Pe de altă parte, apetitul mare al românilor pentru prăjituri, covrigi sau pateuri îi face pe investitori să creadă că îşi pot recupera rapid banii.

Poate cele mai concludente exemple sunt cele ale lanţurilor de simigerii Luca, Matei, Petru şi Georgiana, care au ajuns la zeci sau chiar sute de unităţi la nivel naţional şi la afaceri pe măsură. Există însă şi cofetării care cu 1-2 unităţi şi-au dezvoltat adevărate comunităţi de clienţi fideli şi care reuşesc să facă afaceri de zeci de milioane de lei. 

Este interesant de observat că harta cofetăriilor şi patiseriilor nu este, spre deosebire de multe altele, o copie fidelă a hărţii economice. Mai exact, cele mai multe astfel de unităţi nu sunt neapărat prezente în cele mai dezvoltate judeţe ale ţării.