Ce spunea Camelia Potec despre înotul românesc în iunie 2019, la BT Sports Festival. Se vedeau de atunci performanţele de azi?

Autor: Andrei Şerbănescu 28.06.2022

Performanţele tânărului David Popovici marchează un moment istoric pentru întreg sportul românesc, înstrăinat de rezultate semnificative în decursul ultimilor ani de zile. Deşi cele două titluri mondiale ale tânărului de numai 17 ani ridică înotul autohton pe un piedestal binemeritat, vestea marelui câştig a venit ca o surpriză de proporţii pentru mass-media, din ce în ce mai distantă de sfera sportivă din România.

Camelia Potec, cunoscuta înotătoare română, câştigătoare a medaliei de aur la 200 m liber la olimpiada de la Atena şi deţinătoare a peste 200 de titluri naţionale în 20 de ani de carieră, astăzi preşedintele Federaţiei de Nataţie şi Pentatlon Modern, a oferit în 2019, în cadrul BT Sports Festival, câteva impresii despre perspectivele pe care înotul din România le oferea la acea vreme.

Întrebată de şansele înotului românesc de a obţine mari performanţe în viitorul apropiat, Camelia a răspuns: „Suntem bine. Nu extraordinar, pentru că întotdeauna tindem către excelenţă. Ca şi campioană olimpică, îmi doresc ca următoarele generaţii de copii să câştige cât mai multe medalii la jocurile olimpice. Spun că suntem bine fiindcă deja începem să avem şanse ca de la următoarea ediţie a jocurilor olimpice de la Tokyo să sperăm la o medalie. Chiar dacă avem puţini sportivi care se pot califica la această ediţie, sunt sportivi de valoare care sunt în primii 10 în topul mondial”.

Sportiva a completat: „Ne dorim o bază cât mai mare de selecţie, un număr mai mare de copii care să se îndrepte către acest sport, ca să putem avea şi noi de unde alege pentru performanţă”.

În ceea ce priveşte creşterea numărului de copii care aleg înotul, Camelia Potec a felicitat părinţii care aleg să-şi înscrie copiii în domeniu, neezitând să-şi exprima dezamăgirea privitoare la condiţiile pe care viitorii sportivi le au la dispoziţie: „Cred că, în primul rând, [acestă creştere] se datorează părinţilor care au înţeles că înotul este benefic pentru copiii dânşilor. În al doilea rând, cred că se datorează şi faptului că au început să se construiască bazine, foarte puţine [totuşi] având în vedere numărul care este necesar pentru o ţară care se respectă şi care îşi doreşte o generaţie tânără, în formă şi sănătoasă. Încă suntem departe de ceea ce ne dorim”.

Privitor la bazinele de competiţie, campioana olimpică a declarat: „În ţară, situaţia nu este îmbucurătoare cu privire la bazinele olimpice. Avem un singur bazin olimpic omologat în ţară, în Bucureşti, la Dinamo, acolo unde şi organizăm de câţiva ani campionatele internaţionale de înot ale României”.

În discuţie a fost adusă şi importanţa liceelor sportive pentru atingerea performanţei: „Eu cred că aceste licee sunt necesare pentru sportivii noştri, pentru cei care tind să ne reprezinte ţara şi pe noi toţi la marile competiţii, pentru că ele au un program care se poate adapta în funcţie de programul sportivilor”.

Camelia Potec a căutat să sublinieze una dintre cele mai importante nevoi ale înotului românesc, anume gratuitatea: „Este adevărat că înotul este gratuit în multe ţări din Europa şi din lume. Acolo trebuie să ajungem şi noi, ca înotul să fie gratuit în clasele primare, începând cu clasa 0 şi până la clasa a patra”.