Aproape 600 de operatori economici şi peste 2 tone de bijuterii au fost verificate de ANPC. S-au aplicat amenzi de 3,3 milioane de lei şi 260 de avertismente

Ziarul Financiar 28.06.2022

Timp de o lună, comisarii ANPC au controlat 597 de operatori economici, care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu. Cantitatea de bijuterii din metale preţioase verificată s-a ridicat la peste 2,2, tone, din care 1,87 tone s-au dovedit a avea abateri. 

Până în acest moment, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de peste 3,3 milioane de lei şi 260 de avertismente. Pentru doi operatori economici din municipiul Bucureşti s-a propus suspendarea autorizaţiei de funcţionare.

Printre cele mai des întâlnite abateri constatate de echipele de control, se numără: comercializarea unor produse din metal preţios fără a purta marca de stat; deficienţe de etichetare (lipsa menţionării pe etichete a gramajului, preţului, denumirea pietrei, ponderea acesteia în greutatea bijuteriei, a elementelor de identificare-caracterizare etc.); lipsa traducerii în limba română pe certificatul de conformitate sau de garanţie; afişarea preţului obiectului în altă monedă decât leul (ex: euro); afilarea preţului produsului într-un mod greu vizibil; nerespectarea regimului promoţiilor; lipsa informaţiilor complete referitoare la pietrele preţioase; lipsa balanţei de verificare din magazine sau utilizarea unora fără verificare metrologică; neacordarea garanţiei obiectelor din metal preţios comercializate; lipsa afişării tarifelor de reparaţii.

În urma acestor constatărilor din teren, conducerea ANPC a decis extinderea controlului şi prelungirea tematicii naţionale pentru încă cel puţin o lună, la nivelul întregii ţări.

Din anul 2018, conform legii, ANPC este instituţia din România care autorizează operatorii economici care comercializează obiecte din metale preţioase şi unicul organism din ţara noastră abilitat să aplice acestor produse marca de stat.