Care sunt companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti la care investitorii străini au cele mai mari deţineri: peste 2 miliarde de dolari

Autor: Tibi Oprea 29.06.2022

♦ Olandezii de la NN, americanii de la Silver Point Capital şi braţul de investiţii al BERD au cele mai mari plasamente la BVB ♦ Din finanţele americane vedem pe listă nume mari precum The Vanguard Group, JP Morgan, Blackrock sau Goldman Sachs.

Purcari Wineries (WINE), Banca Transilvania (TLV) şi Transport Trade Services (TTS) sunt companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti la care investitorii instituţionali străini au cele mai mari deţineri în totalul acţiunilor, potrivit calculelor realizate de analiştii de la Prime Transaction.

Un aspect care iese în evidenţă între deţinerile investitorilor străini şi cele ale investitorilor instituţionali locali – repre­zentaţi de fonduri de pensii, SIF-uri şi FP – este asemănarea în alegerea emitenţilor. Un număr de nouă din primele 10 poziţii sunt aceleaşi, însă nu în aceeaşi ordine.

Singura diferenţă este Purcari, care apare pe primul loc ca procent (41,26%) şi pe locul 10 ca valoare a investiţiei (32,78 mil. dolari) în portofoliile investi­torilor străini în locul Biofarm, la care SIF-urile au pachete mari de acţiuni.

Al doilea cel mai mare procent deţinut de străini este la Banca Transilvania, de 31,53%. De altfel, acesta reprezintă şi cea mai mare investiţie a străinilor, adică 1,1 mld. dolari. Următoarele cele mai mari participaţii sunt de 22,74% la Fondul Proprietatea (628,6 mil. dolari) şi de 23,72% la Transport Trade Services (29,37 mil. dolari). Dacă FP reprezintă a doua cea mai mare investiţie în termeni valorici, pe locul trei se află Romgaz, cu 242 de milioane de dolari. Aceasta este urmată de investiţiile la BRD (179,7 mil. dolari) şi la OMV Petrom (136,9 mil. dolari).