Warren Buffett mai cumpără de 44 mil. dolari la Occidental Petroleum, companie care şi-a dublat preţul acţiunilor pe Wall Street în 2022

Autor: Eduard Ivanovici 29.06.2022

♦ Berkshire Hathaway deţine opţiuni prin care îşi poate majora deţinerea de la 16,4% la 25%

Imperiul de investiţii Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, 91 de ani, a anunţat că a cumpărat la începutul săptămânii încă 794.389 de acţiuni la gigantul energetic Occidental Petroleum.

Conglomeratul din Omaha a ajuns astfel la o participaţie de 16,4% la compania petrolieră din Houston, Texas. Achiziţia a fost efectuată prin intermediul mai multor tranzacţii şi are o valoare de 44 de milioane de dolari, se arată într-un raport publicat la SEC, autoritatea de reglementare a burselor din Statele Unite, citat de Yahoo Finance. Decizia vine la doar o săptămână după ce Berkshire a achiziţionat 9,6 milioane de acţiuni Occidental.

Berkshire, cel mai mare acţionar individual al Occidental, deţine în prezent 153,5 milioane de acţiuni în valoare totală de peste 9 miliarde de dolari. Fără dinamica şedinţei de ieri, acţiunile gigantului petrolier au crescut anul acesta cu aproape 90%, în vreme ce societatea a beneficiat de pe urma achiziţiilor realizate de Berkshire şi creşterii preţului petro­lului ca urmare a invaziei ruseşti în Ucraina. În 2021, acţiunile Occiden­tal s-au apreciat cu 87%.