Pagina verde. Ce arată un registru verde? În Oradea lui Ilie Bolojan, numărul arborilor şi al arbuştilor a scăzut cu 28.000 în unsprezece ani

Autor: Alina-Elena Vasiliu 29.06.2022

 Cu investiţii de circa 22 mil. euro pentru regenerare urbană, autorităţile vor să remedieze problemele care ţin de spaţiile verzi ale oraşului.

Registrul verde actualizat, un proiect pe care Bucureştiul şi-l doreşte de mai mulţi ani, dar care încă nu a fost concretizat, a devenit o realitate în primăvara acestui an pentru municipiul Oradea după ce Consiliul local a aprobat acest document care arată, defalcat, câţi copaci şi câte parcuri are oraşul.

Astfel, potrivit Registrului local al spaţiilor verzi, aprobat pe 31 martie 2022, Oradea are în total 603 hectare de astfel de spaţii. Raportat la datele din 2011, oraşul a „pierdut“ însă aproape 28.000 de arbori şi arbuşti, după cum arată datele furnizate de reprezentanţii primăriei Oradea la solicitarea ZF. Acelaşi docu­ment mai arată şi că spaţiul verde este „distribuit neunitar pe diferite cartiere“. Cu investiţii de circa 22 de milioane de euro pentru regenerare urbană însă autorităţile vor să remedieze problemele care ţin de spaţiile verzi ale oraşului.

„Programul de regenerare şi revitalizare a spaţiului urban început de către municipalitate continuă pentru perioada 2021-2030 şi urmăreşte o distribuţie echilibrată a spaţiilor verzi, asigurarea accesului facil al tuturor locuitorilor prin  realizarea unei durate maxime de deplasare de la locuinţă la spaţiul public urban verde de cinci minute de mers pe jos, adică circa 300 de metri distanţă de spaţiul pu­blic verde, extin­derea suprafeţei de spaţii verzi la nivel de oraş, creşterea indicatorului de spaţiu verde/cap de locuitor, creşterea procentului de populaţie care se află la mai puţin de cinci minute de mers pe jos de suprafeţele verzi la peste 90% în zece ani“, spun reprezentanţii primăriei.