Americanii de la BSOG, cu gigantul Carlyle în spate, au reuşit ce nu a făcut statul român în 30 de ani: primele gaze noi din Marea Neagră au intrat în sistem

Autor: Roxana Petrescu 29.06.2022

♦ „Dacă aplaudăm mereu după împăraţii străini, noi nu vom reuşi să mai facem nimic“

La Caragele, în Buzău, la mari adâncimi există o pungă de gaze de 200 de miliarde de metri cubi, cam cât se estimează că ar fi în Marea Neagră. Acest gaz de pe uscat stă de ani de zile aproape nederanjat, în posesia statului român, prin Romgaz.

Între timp, după o dezvoltare de 12 ani, ame­rica­nii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG), care are în spate colosul Carlyle, au reuşit să fina­lizeze proiectul Midia Gas Development (MGD), prima dezvoltare complet nouă făcută în pla­toul continental al Mării Negre în ultimii 30 de ani.

Momentul în care americanii au finalizat proiectul este extraordinar: producţia internă este pe minus, astfel că nevoia de noi resurse este tot mai pronunţată, legislaţia abia a fost schimbată în favoarea investitorilor, iar preţurile sunt la cer şi cel mai probabil acolo vor rămâne ani de zile.

„Încurajăm investiţiile străine“, a spus premierul Nicolae Ciucă, prezent la evenimentul prin care s-a marcat finalizarea proiectului MGD al americanilor de la BSOG, întrebat fiind de ce nu a fost posibilă o astfel de investiţie şi din partea statului român în ultimii ani pe zona de explorare şi producţie de hidrocarburi. „Avem nevoie să atragem investiţii pentru că acestea sunt singurul colac de salvare“, a mai spus Ciucă. Premierul a mai precizat că odată cu finalizarea proiectului MGD, România face un pas decisiv spre asigurarea resurselor interne necesare acoperirii consumului, într-un moment de cotitură, marcat de războiul din Ucraina.