Impactul noilor măsuri fiscale. Noile taxe din tutun ar putea aduce 1 miliard de lei în plus la buget

Autor: Adelina Mihai 29.06.2022

♦ Trei sferturi din preţul unui pachet de ţigări este reprezentat de accize, iar statul vrea să crească nivelul accizelor cu 5,5% în cazul ţigărilor tradiţionale.

Creşterea accizei aplicate ţigaretelor tradiţionale cu 5,5% şi creşterea accizei aplicate produselor din tutun încălzit cu 35,6% ar putea suplimenta veniturile de la bugetul de stat cu cel puţin 1 miliard de lei pe an, potrivit estimărilor ZF.

Cele patru companii mari care activează în industria tutunului – British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco International şi Imperial Tobacco – au contribuit în 2021 la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020, potrivit unui comunicat al producătorilor de ţigarete din România. Suma este formată din accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii. Deşi nu există o defalcare clară a încasărilor la buget provenite din accize şi restul taxelor plătite de industria de tutun, accizele reprezintă cel mai mare cost al producătorilor de ţigarete, având în vedere că circa 75% din preţul preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe virate la stat.