800 de milioane de lei ar aduce în plus la buget creşterea impozitului pe dividende în 2022. În 4 ani, surplusul la buget ar fi de 7 miliarde

Autor: Răzvan Botea 29.06.2022

♦ Coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR s-a pus de acord pentru majorarea unor taxe, precum acciza la tutun şi alcool sau impozitul pe câştigurile din jocuri de noroc şi pe dividende. Propunerea este ca impozitul pe dividende să crească de la 5% la 8%.

Majorarea impozitului pe dividende de la 5%, cât este acum, la 8%, cât propune coaliţia de guvernare, ar aduce la bugetul de stat 800 de milioane de lei în 2022, potrivit calculelor ZF pe baza bugetului din 2022, publicat de Ministerul Finanţelor. În 4 ani, până în 2025 inclusiv, majorarea impozitului pe dividende ar putea aduce 7 miliarde de lei în plus la bugetul de stat.

„În toţi aceşti ani au fost profituri redistribuite din anii precedenţi, care au generat încasări şi este foarte probabil ca în 2022 să avem distribuiri majore de dividende care să se încaseze în anii următori, pentru a putea beneficia de cota de 5%“, este de părere Emilian Duca, consultant fiscal.

Cu un impozit pe dividende de 5% în acest moment, România este practic un paradis fiscal în ceea ce priveşte impozitarea capitalului, având una dintre cele mai mici rate de impozit pe dividende din Europa. În contrast însă, povara fiscală pentru angajaţi este una dintre cele mai mari, iar analiştii financiari au semnalat de ani buni această anomalie. Cu toate acestea, adaugă Emilian Duca, majorarea aşteptată pentru impozitul pe dividende era undeva spre 10-16%, la nivelul impozitului pe venit sau pe profit.

„Avem unul dintre cele mai mici niveluri ale impozitului pe dividende din Uniunea Europeană şi chiar din Europa. Probabil s-a ajuns la un compromis cu acest 8%, eu mă aşteptam să-l aducă la 10-16%, pentru că impozitul pe venit este în general de 10%.“

Săptămâna aceasta coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR s-a pus de acord cu majorarea mai multor taxe, printre care TVA-ul pentru băuturile carbogazoase cu conţinut ridicat de zahăr ( de la 9% la 19%), creşterea accizei la tutun şi alcool, precum şi majorarea impozitelor pe câştiguri din jocuri de noroc şi pe dividende.  Majorările vin într-un context în care guvernul caută surse de bani pentru a putea susţine cheltuielile în creştere, mai ales din cauza inflaţiei. În aceeaşi vreme însă, execuţia bugetului general consolidat arată că inflaţia este cel mai mare aliat al bugetului şi a dus veniturile la un plus de 22% în primele 5 luni din 2022, aproape dublu faţă de nivelul programat.

Miza este reducerea deficitului bugetar, care este din ce în ce mai greu şi mai scump de finanţat. Chiar dacă este în scădere faţă de 2021, deficitul fiscal în acest an va ajunge la 7,1% din PIB, potrivit actualului buget de stat, un nivel foarte mare, având în vedere că limita maximă, asumată la nivel european, este de 3% din PIB.

Aşadar, chiar şi cu venituri în creştere peste aşteptări, cu presiunea cheltuielilor sociale în spate - creşteri de salarii, compensări la preţul carburanţilor, plafonarea preţurilor energiei etc - guvernul a fost nevoit să se îndrepte către majorări de taxe. Despre cheltuirea banilor în plus la bugetul de stat pentru investiţii publice nu poate fi vorba, de vreme ce acestea par să fi fost deja sacrificate în primele cinci luni din 2022.

Cu toate acestea, piaţa spune că majorările propuse sunt rezonabile, având în vedere că unele sunt taxe pe vicii, iar impozitul pe dividende mai elimină din inechităţile fiscale.

„Ne-am fi dorit să nu fi fost deloc măriri de taxe, dar se putea şi mai rău. Asta este părerea mea, este o soluţie rezonabilă, în condiţii dificile“, mai spune Emilian Duca.

răzvanbotea@zf.ro