A apărut anuarul ZF Logistică&Transporturi 2022. Devine România un hub logistic regional?

Autor: Bogdan Alecu 29.06.2022

Ziarul Financiar lansează astăzi ZF Logistică&transporturi 2022, anuar care prezintă radiografia pieţelor de logistică şi transport din ultimul an alături de cei mai importanţi jucători din aceste industrii.

Anuarul include analize ale celor mai importante mişcări din acest sector în decursul ultimului an, previziuni bazate pe cercetări şi opinii ale experţilor, alături de cronologii de evenimente şi indexuri cu principalele companii de pe piaţă. Ediţia din 2022 este structurată pe domenii importante precum transport rutier, feroviar, maritim, fluvial şi aerian alături de piaţa industrială şi logistică.

Fiecare secţiune urmăreşte să analizeze segmentele de piaţă prin prisma efectelor crizei, dar şi să anticipeze ce se va întâmpla anul viitor, având în vedere planurile de investiţii publice, bugetele consumatorilor şi strategiile băncilor în privinţa creditării. Atât estimările privind valoarea pieţelor, cât şi previziunile pentru anul următor se bazează pe date ale asociaţiilor din domeniu sau ale unor firme de cercetare. 

Cu aproximativ 0,5 milioane mp în construcţie şi 44% din suprafaţa în construcţie deja preînchiriată, stocul modern de spaţii industriale din România în primul semestru al anului 2022 este de 5,9 milioane mp, conform consultanţilor din piaţa imobiliară. Cu un stoc de aproximativ 3 milioane mp, Bucureşti, Ilfov şi localităţile din proximitate reprezintă regiunea cu cel mai mare volum de dezvoltări noi, peste 181.000 mp fiind în prezent în fază de construcţie şi aproape 40% dintre această suprafaţă fiind deja preînchiriată.

Capitala, cel mai mare hub industrial din ţară, are numeroase spaţii de calitate ridicată, circa 90% din stocul modern fiind de clasa A. De asemenea, în ceea ce priveşte clădirile relativ noi, 60% din suprafaţa totală a stocului a fost livrată între 2015 şi 2022. Regiunea Vest/Nord-Vest este al doilea cel mai atractiv areal din România pentru noi dezvoltări, cu un stoc de 1,26 milioane mp, fiind cel mai mare hub logistic regional

Împreună cu informaţiile de la finalul capitolelor despre principalele companii din domeniu, analizele şi cronologiile fac din această ediţie a anuarului o agendă de lucru utilă pentru transportatori şi dezvoltatori.