Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: NATO se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adere „rapid" la alianţă

Autor: Petru Mazilu 29.06.2022

NATO se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adere „rapid" la alianţă, a declarat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, potrivit Sky News.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se aşteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei şi Finlandei la alianţa militară, după ce Turcia şi-a retras obiecţiile.

„Vom lua o decizie la summit pentru a invita Suedia şi Finlanda să devină membre, este o decizie rapidă fără precedent", a declarat Stoltenberg.

Ambele ţări şi-au depus cererea de aderare la NATO la jumătatea lunii mai.

„După invitaţie, avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente. Acest lucru durează întotdeauna ceva timp, dar mă aştept, de asemenea, ca şi acest lucru să se desfăşoare destul de repede, deoarece aliaţii sunt pregătiţi să încerce să facă acest proces de ratificare să se desfăşoare cât mai repede posibil", a adăugat Jens Stoltenberg.

Turcia s-a opus în special candidaturii Suediei, motivând că această ţară susţine Partidul Muncitorilor din Kurdistan, un grup desemnat organizaţie teroristă de către turci.