Beata Javorcik, economista şefă a BERD: Deşi în general nivelul de digitalizare este în strânsă legătură cu nivelul veniturilor, digitalizarea României nu a ţinut pasul cu creşterea veniturilor

Autor: Răzvan Botea 29.06.2022

Digitalizarea este în strânsă legătură cu nivelul de venituri, dar în România cei doi indicatori nu sunt foarte bine corelaţi. În ciuda faptului că veniturile au crescut considerabil în ultimii ani, nivelul de digitalizare din ţară nu a ţinut pasul cu creşterea veniturilor.

„Digitalizarea este în strânsă legătură cu nivelul de venituri. Veţi vedea însă că România se descurcă mai puţin bine la digitalizare, raportat la nivelul veniturilor. Lumea nu stă pe loc şi ţările, chiar şi economiile avansate, au crescut nivelul de digitalizare. Ţările cu venituri medii au realizat cel mai mare progres la acest capitol între 2015 şi 2020”, a spus Beata Javorcik, economista şefă a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în cadrul unui eveniment organizat la Bucureşti de BERD şi Camera de Comerţ Română pentru Diversitate (Romanian Diversity Chamber of Commerce).

Cumpărăturile online sunt un indicator bun pentru a arată competenţele digitale. Lipsa acestor competenţe a fost, în cele mai multe cazuri, mai importantă decât îngrijorările privind securitatea plăţilor online, a mai spus Beata Javorcik

„Este izbitoare diferenţa dintre gospodăriile cu venituri diferite în ceea ce priveşte frecvenţa cumpărăturilor online.  Chiar dacă toată lumea cumpără din ce în ce mai mult online, oamenii mai săraci cumpără mai puţin. Ţările fac progrese în digitalizare, dar nu uniform.”