Ministrul de Finanţe anunţă o victorie: România nu se mai împrumută cu 9,3%, ci cu 8,6%

Autor: Gabriel Pecheanu 29.06.2022

România nu se mai împrumută cu 9,3%, ci cu 8,6%, spune ministrul de Finanţe, Adrian Câciu. El admite că ţara noastră se împrumută la dobânzi mari de zece ani: „Justificările sau motivările sunt tot aceleaşi şi sunt structurale: un rating care este cel mai bune, deficite ridicate, inflaţie”.

„România nu se mai împrumută cu 9,3%, ci cu 8,6%. Există o volatilitate din perspectiva modului în care lichiditatea pe piaţa financiară este în volum. Dar, mai mult decât atât, acel vârf de dobândă a venit pe fondul în care existau incertitudini pe piaţa europeană privind fragmentarea dobânzilor în zona euro - ştiţi că BCE pregăteşte un ansamblu de măsuri în contextul în care anumite dobânzi mai ales în ţările sudice se ridicaseră foarte puternic. În acel context, am avut o creştere de dobândă, dar lucrurile au revenit la normal. În regiune, dacă ne uităm, e foarte important de menţionat, dobânzile ţărilor care sunt la graniţa cu conflictul au crescut foarte mult. Noi avem totuşi o zonă de stabilitate”, spune Adrian Câciu.

El admite că România are dobânzi mari: „Asta este o certitudine şi nu este o certitudine de azi”.

„Justificările sau motivările sunt tot aceleaşi şi sunt structurale: un rating care este cel mai bune, deficite ridicate, inflaţie şi probleme de expunere destul de ridicată”, adaugă ministrul de Finanţe.