Ministerul Finanţelor: Toate obiectivele din PNRR pentru prima jumătate a anului au fost îndeplinite

Autor: Petru Mazilu 29.06.2022

Ministerul Finanţelor anunţă că a îndeplinit toate jaloanele şi ţintele asumate prin PNRR în prima jumãtate a anului 2022.

Potrivit Ministerului Finanţelor, au fost îndeplinite la timp toate cele patru jaloane şi ţinte asumate pentru primul semestru din acest an.

„Pentru Ministerul Finanţelor, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una dintre priorităţi. Toate reformele asumate prin acest document au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor, dar şi creşterea veniturilor la bugetul de stat, mai ales în actualul context internaţional extrem de complicat. Toate cele patru jaloane asumate, cu termen sfârşitul primului semestru din 2022, au fost realizate. În plus, ţinta 220, prin care ne angajam conectarea a cel puţin 150.000 de case de marcat la sistemul electronic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a fost îndeplinită încă din ultimul trimestru al anului trecut şi este inclusă în prima cerere de plată depusă de România la Comisia Europeană, în 31 mai a.c.” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Şi jalonul 191, referitor la intrarea în vigoare a cadrului legislativ care prevede obligativitatea înrolării în Spaţiul Privat Virtual (SPV) a tuturor contribuabililor persoane juridice a fost realizat încă din 2021.

Jalonul 195, privind operaţionalizarea/aprobarea Planului comun de acţiune al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi al Inspecţiei Muncii pentru prevenirea şi limitarea fenomenului de evaziune a muncii la gri/la negru, a fost îndeplinit în 17 februarie 2022, când a fost aprobat Planul comun de acţiune privind organizarea controalelor fiscale în colaborare cu Inspecţia Muncii. Planul vizeazã operatorii economici cu risc fiscal ridicat şi, de asemenea, pe cei care reprezintă un risc din perspectiva utilizării muncii subdeclarate/nedeclarate.

Jalonul 200, care se referă la intrarea în vigoare a legislaţiei prin care este reglementată metodologia de elaborare, monitorizare şi raportare a programelor bugetare, a fost îndeplinit în 6 aprilie, când a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea metodologiei de elaborare şi execuţie a programelor bugetare, a precizat Ministerul de Finanţe.