ANAF: 63 de români au obţinut venituri de 131 mil.euro din criptomonede în 2016-2021; aproape 50 mil.euro au fost omise de la declarare

Autor: Roxana Rosu 29.06.2022

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au verificat veniturile obţinute în perioada 2016-2021 din tranzacţionarea criptomonedelor prin intermediul unor platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX  şi au indentificat venituri de peste 131 milioane euro obţinute de 63 de cetăţeni români, din care 48,6 milioane euro au fost omise de la declarare, parţial sau integral.

Până în prezent, pentru recuperarea obligaţiilor fiscale nedeclarate ANAF a emis decizii de impunere pentru o sumă totală de circa 2,10 milioane euro.

De asemenea, instituţia a identificat circa 15 milioane euro obţinute din tranzacţionarea criptomonedelor care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obţinute din activităţi specifice acestui sector, precum minarea sau tranzacţionarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile, pentru asigurarea creşterii gradului de fiscalizare şi a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfăşoară sau intenţionează să înceapă o astfel de activitate, să se asigure că declară şi achită toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.