Care sunt acţiunile care pot creşte de pe urma războiului: Energia şi transporturile sunt două dintre sectoarele care se află în atenţia investitorilor la bursă

Autor: Tibi Oprea 30.06.2022

Energia, prin preţurile ridicate la petrol şi gaze, dar şi transporturile, prin prisma crizei exporturilor de cereale determinată de războiul din Ucraina, sunt două dintre sectoarele care se află în atenţia investitorilor la bursă într-un an cu un nivel ridicat al inflaţiei şi marcat de temeri privind o viitoare recesiune.

La Bursa de Valori Bucureşti, sec­torul energetic este foarte bine reprezentat, iar produ­cători precum Romgaz, OMV Petrom şi Nuclearelectrica ar putea beneficia în continuare de actualul context.

„Romgaz şi Nuclearelectrica sunt în rândul societăţilor din energie care ar putea beneficia de o creştere a activităţii şi a profitabilităţii în contextul actual. Bineînţeles, nu mai spun de Petrom, unde avem şi o serie de evenimente corporative care ajută şi preţul acţiunii să se menţină sus”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.

În ceea ce priveşte activitatea la bursă a acestor emitenţi, Romgaz are de la începutul anului o creştere a acţiunilor de 32%, în timp ce Nuclearelectrica şi Petrom înregistrează scăderi de circa 2% în aceeaşi perioadă, potrivit datelor BVB.

Pe de altă parte, conflictul militar din Ucraina a determinat o criză a exporturilor de cereale în ţara vecină, cu impact asupra întregului lanţ de aprovizionare. De la 1 aprilie, şi Portul Odesa a fost complet blocat de Rusia, astfel că Ucraina, unul dintre cei mai importanţi producători de grâu şi porumb din lume, s-a găsit în imposibilitatea de a-şi exporta grânele. „Situaţia ne prinde iar nepregătiţi, în sensul că nu avem infrastructura necesară să absorbim această cerere apărută dintr-odată. Toate porturile, din Galaţi, Brăila, Constanţa şi-au dat seama că nu fac faţă. Mai sunt câteva societăţi pe AeRO care se ocupă de partea de manevrare de marfă, dar dacă nu fac investiţii, iar acum este cam târziu pentru investiţii, ar putea fi doar la capacitatea maximă. Este bine că se fac rulaje, însă nu ştim marja de profit. Dacă nu ai în plan să creşti capacitatea, te limitezi la ce ai. Este păcat că ai oportunitatea să faci mai mult, dar să nu ai capacitatea necesară să creşti cifra de afaceri. Această limitare este una tehnică până la urmă”, afirmă Marcel Murgoci.