Impactul noilor măsuri fiscale: Statul ar încasa 500 de milioane de euro în 2022 din creşterea taxării pe jocuri de noroc, tutun, dividende şi sucuri carbogazoase

Autor: Răzvan Botea 30.06.2022

♦ Adrian Câciu, ministrul finanţelor: „Nu voi comenta despre Codul fiscal până la decizia politică finală, după care vom elabora actul normativ şi îl vom pune în transparenţă decizională.”

Statul ar urma să încaseze în jur de 500 de milioane de euro în plus la bugetul de stat în 2022 în urma majorării accizei la tutun, a TVA-ului pentru sucuri carbogazoase şi a creşterii impozitului pe dividende şi pe câştiguri din jocuri de noroc, arată calculele ZF, pe baza datelor obţinute din piaţă. Pe bugetul de stat actual, deficitul bugetar ar scădea de la 15,5 mld. de euro (5,8% din PIB) la 15 mld. de euro, adică 5,6% din PIB.

„Modificările nu vor fi adoptate mâine (astăzi – n. red). Nu voi comenta despre Codul fiscal până la decizia politică finală, după care vom elabora actul normativ şi îl vom pune în transparenţă decizională”, a spus, miercuri, ministrul de finanţe Adrian Câciu.

Din informaţiile ZF, coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR a căzut de acord pentru creşterea taxării la tutun, băuturi carbogazoase, dividende şi jocuri de noroc. Dacă măsurile intră în vigoare de la mijlocul anului, încasările suplimentare de 500 de milioane de euro la bugetul de stat ar scădea deficitul bugetar cu 0,2 puncte procentuale din PIB, până la 15 mld. de euro sau 5,6% din produsul intern brut. PIB-ul în 2022 ar urma să fie, potrivit prognozei guvernului, de 266 de miliarde de euro în 2022.

În acest moment, statul are programat să încaseze din impozitul pe dividende 520 de milioane de euro în 2022, la un nivel al impozitului de 5%. Cu o creştere a impozitului până la 8% de la jumătatea anului, în total statul ar încasa  circa 680 de mld. de euro la buget în 2022, adică cu aproximativ 160 mil. euro mai mult.

Piaţa băuturilor răcoritoare carbo­gazoase, care majoritatea au un conţinut ridicat de zahăr, este de circa 920 mil. de euro.

Astfel, TVA-ul încasat din această piaţă, la o cotă de 9%, este de circa 83 de milioane euro anual. Cu o creştere a TVA-ului la 19% de la jumătatea lui 2022, statul ar încasa pe 2022 în total 130 de milioane de euro, cu 47 de milioane de euro mai mult.

Potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă, creşterea accizei aplicate ţigaretelor şi tutunului încălzit ar putea suplimenta veniturile de la bugetul de stat cu cel puţin 200 de milioane de euro pe an, iar dacă măsura s-ar aplica de la jumătatea lui 2022, accizele crescute ar aduce un plus de 100 de milioane de euro bugetului de stat.

Cu creşterea taxei pe jocuri de noroc de la maxim 25% la maxim 40%, statul ar putea încasa suplimentar în 2022 între 150 de milioane de euro şi 250 de milioane de euro.

Astfel, în total, veniturile statului ar putea fi suplimentate cu aproximativ 500 de milioane euro în 2022, dacă măsurile s-ar aplica de la jumătatea anului. Proiectul de act normativ care ar aduce aceste majorări de taxe încă nu a fost pus în dezbatere publică.

 

160 milioane de euro din creşterea impozitului pe dividende

Guvernul vrea să colecteze în acest an, potrivit programării bugetare de la începutului lui 2022, 2,8 mld. de lei (520 mil. euro). Majorarea impozitului pe dividende de la 5%, cât este în prezent, la 8%, ar aduce, în teorie, 160 de milioane de euro în plus în vistieria statului.

 

100 milioane de euro din creşterea accizelor la tutun

Accizele reprezintă cel mai mare cost pentru produsele din tutun: circa 75% din preţul preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe virate la stat. Creşterea accizei pentru ţigarete cu 5,5% şi creşterea accizei pentru tutun încălzit cu 35,6% ar putea aduce o creştere pentru bugetul de stat din aceste venituri de cel puţin 200 de mil. de euro pe an, potrivit estimărilor ZF, adică 100 de mil. de euro pentru jumătate de an.

 

150-250 milioane de euro din creşterea impozitului pe câştigurile din jocuri de noroc

Taxele pe care le-a colectat statul în 2021 de la operatorii de jocuri de noroc au fost de aproximativ 700 - 800 de milioane de euro, potrivit datelor ROMSLOT – Asociaţia Organizatorilor de Sloturi. Taxarea pe câştigurile din jocuri de noroc variază de la 1% la 25%, în funcţie de câştig. Astfel, cu o majorare de până la 40%, veniturile în plus la bugetul de stat ar putea ajunge, conform estimărilor ZF, la 150-250 mil. euro pentru jumătatea de an rămasă din 2022.

 

50 milioane de euro din creşterea TVA-ului la băuturi carbogazoase

Conform ultimelor date de la Registrul Comerţului, cifra de afaceri a companiilor din sectorul „Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate“ depăşeşte 7 miliarde de lei. Nu există date despre cifra de afaceri generată doar din producţia de băuturi cu zahăr, însă estimările ZF arată că această categorie depăşeşte 4,6 mld. de lei anual. Astfel, creşterea TVA cu 10 puncte procentuale (de la 9% la 19%) ar însemna minimum 400-500 mil. lei (circa 100 mil. euro) în plus pentru jucătorii din piaţă pe an, adică 50 de mil. de euro pentru jumătatea de an rămasă.

 

La realizarea articolului au contribuit şi Adelina Mihai şi Mădălina Panaete.