Urmează Conferinta ZF Bankers 2022 - 11-12-13 iulie. Pentru prima dată, a treia zi de la ZF Bankers este dedicată asigurărilor. Piaţa asigurărilor la răscruce. Cum va arăta industria de asigurări peste 5 ani?

Autor: Mircea Nica 30.06.2022

Piaţa asigurărilor a crescut de-a lungul timpului ajungând în 2021 la un nivel record al subscrierilor, 14,3 mld. lei, consemnând cel mai mare avans din ultimii 10 ani. Pe de altă parte, anul trecut a adus un nou şoc pe această piaţă, un nou faliment, cel al City Insurance, al treilea în ultimii 6 ani după Astra şi Carpatica. Actorii pieţei rămân optimişti, mai ales după evoluţia puternică a pieţei din primele trei luni ale anului 2022, dar sunt în continuare incertitudini.

Deşi, companiile de asigurări au început să îşi consolideze poziţiile, iar piaţa dă semne iniţiale de reaşezare, sunt în continuare semne de întrebare. Segmentul RCA, cea mai controversată linie de business, începe să crească substanţial, primele luni din 2022 aducând o dublare a subscrierilor. În celaşi timp, RCA-ul contribuie şi la creşterea întregului segment de asigurări generale, care ajunge la o pondere şi mai mare, de 83% din totalul subscrierilor la nivelul întregii pieţe. Dar pe ce este bazată o astfel de creştere în condiţiile în care numărul contractelor de asigurare a scăzut în primul trimestru din 2022.

Acum cu noile provocări inflaţioniste, piaţa începe să resimtă efectele, în special pe lanţurile de distribuţie unde asigurările joacă un rol important. Ultimii doi ani au funcţionat ca un catalizator pentru dezvoltarea digitală atât pentru companiile de asigurări, cât şi pentru majoritatea industriilor. Planurile de dezvoltare din zona digitală s-au aşezat puternic în strategiile asigurătorilor, iar fluxurile de investiţii sunt constante în această zonă.

Unde va ajunge piaţa asigurărilor în următorii cinci ani, cum va trece peste noile provocări care se vor resimţi în a doua parte a anului, va rămâne segmentul auto motorul principal al pieţei, ce ar trebui să se întâmple pentru a slăbi dependenţa de zona auto, unde se vede potenţialul din piaţă şi care sunt următorii paşi pe care asigurătorii îi vor face, sunt câteva din temele de discuţii pe care le vom aborda în ziua a treia a Conferinţei ZF Bankers 2022, miercuri - 13 iulie - o zi dedicată asigurărilor.