BNR se aşteaptă ca în urma creşterii ratei de inflaţie şi majorarea ratelor de dobândă să se diminueze capacitatea populaţiei de a mai achiziţiona imobile

Autor: Mircea Nica 30.06.2022

♦ Veniturile disponibile ale populaţiei vor fi reduse de cheltuielile crescute cu alimente, utilităţi şi combustibili l Majorarea dobânzilor va reduce suma maximă ce poate fi contractată de un debitor.

În contextul actual, caracterizat de creşterea ratei inflaţie şi majorarea ratelor de dobândă, capacitatea populaţiei de a mai achiziţiona imobile este aşteptată să se diminueze, prin urmare se aşteaptă la o reducere a creditării pe zona creditelor ipotecare, conform raportului BNR asupra stabilităţii financiare iunie 2022.

„În primul rând, veniturile dispo­nibile ale populaţiei vor fi reduse de către cheltuielile crescute cu alimente, utilităţi şi combustibili. În al doilea rând, majorarea dobânzilor va reduce suma maximă ce poate fi contractată de un debitor. Spre exemplu, o creştere a ratei dobânzii cu trei puncte procentuale ar duce la reducerea cu 27% a sumei maxime disponibile de contractat pentru un credit pe 25 de ani“, se mai arată în raportul BNR. Indicele de accesibilitate la piaţa creditului ipotecar pentru Bucureşti s-a menţinut la 122% în martie 2022.

Pe de altă parte, o problemă persistentă sem­nalată de BNR o reprezintă con­centrarea regională a cre­ditelor ipote­care. Astfel, împru­muturile acor­date în Bucureşti şi Ilfov reprezintă circa 29% din totalul creditelor, iar următoarele 5 judeţe, Cluj, Timiş, Constanţa, Iaşi şi Braşov reprezintă 24%.