Căldura provoacă haos în Japonia. Tokyo, la un pas de o pană de curent, din cauza caniculei

Autor: Dorin Oancea 30.06.2022

Reţeaua electrică din Japonia s-a aflat joi sub presiunea celei mai călduroase perioade de iunie din Tokyo din 1875 încoace, în timp ce oprirea bruscă a unei centrale electrice a lăsat zeci de milioane de locuitori la un pas de o pană de curent, scrie Reuters.

Temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius au fost prognozate în unele zone din zona metropolitană a oraşului Tokyo, unde locuiesc 37 de milioane de oameni, în cea de-a şasea zi a unui val de căldură care a început după ce sezonul ploios din capitală s-a încheiat cel mai devreme din ultimele decenii. Maximele nu sunt prognozate să scadă la 30 de grade C înainte de marţea viitoare.

În condiţiile în care producătorii de energie electrică se străduiesc deja să repornească turbine vechi de aproape 50 de ani, închiderea neaşteptată a unei centrale de 600 de megawaţi (MW) din nordul Japoniei care trimite energie către Tokyo a venit în condiţiile în care capacitatea de rezervă de energie electrică se situează în jurul valorii de 3% - nivelul sub care pot apărea pene de curent.

Operatorul Joban Kyodo Thermal Power Company a invocat probleme tehnice inexplicabile pentru închiderea centralei, adăugând că nu a fost stabilit un program de repornire. Reprezentanţii Ministerului Industriei au declarat că se aşteaptă ca centrala să fie repusă în funcţiune joi seara.

O estimare de la jumătatea dimineţii a arătat că rata de rezervă a capacităţii de generare a energiei electrice pentru zona Tokyo ar putea scădea până la 3% între orele 16.30 şi 17.00, ora locală de joi, potrivit monitorului reţelei naţionale OCCTO.

Ministerul Industriei a emis un avertisment de penurie de energie electrică pentru a patra zi consecutivă în zonele din jurul oraşului Tokyo, îndemnând atât gospodăriile, cât şi întreprinderile să economisească cât mai bine energia electrică - fără a face economie la aerul condiţionat, acolo unde acest lucru ar pune în pericol sănătatea persoanelor vulnerabile, în condiţiile în care numărul internărilor pentru insolaţie este în creştere.

Unele firme au declarat că vor reduce schimburile de producţie, în timp ce altele au cerut angajaţilor să economisească energie electrică prin oprirea iluminatului sau a dispozitivelor inutile, printre alte măsuri.

Constructorul auto Nissan Motor a declarat că a început să opereze de miercuri până vineri, în această săptămână, generatoare interne de energie electrică la uzina sa din Tochigi, la nord de Tokyo, în timp ce a cerut birourilor şi fabricilor să economisească energie acolo unde este posibil.

Guvernul şi companiile de utilităţi din Japonia se pregăteau încă din primăvară pentru a face faţă unei aprovizionări limitate cu energie electrică în timpul vârfului de cerere din timpul verii - dar nu înainte de începerea lunii iulie.

Cel mai mare producător de energie electrică din Japonia, JERA, reporneşte joi o unitate pe gaz veche de 45 de ani din Anegasaki, lângă Tokyo, urmată vineri de o unitate veche de 44 de ani din Chita, în centrul Japoniei, în încercarea de a furniza electricitate suplimentară pentru a compensa eventualele deficite.