Acţiunile gigantului Uniper, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Germania, s-au prăbuşit joi cu peste 20%, după ce a anunţat că este în discuţii cu guvernul de la Berlin pentru un posibil Bailout

Autor: Ştefan Stan 30.06.2022

Gigantul energetic german Uniper SE discută un posibil bailout din partea guvernului german după ce Rusia a redus livrările de gaze naturale, obligând compania de utilităţi să cumpere combustibil de pe piaţa spot la preţuri mai mari.

Uniper a declarat că poartă discuţii cu guvernul pentru o posibilă majorare a împrumuturilor garantate de stat de la KfW sau chiar pentru investiţii de capital pentru a-şi asigura lichidităţile. Restrângerea ofertei a determinat compania, principalul cumpărător de gaze ruseşti din Germania, să îşi retragă perspectivele pentru anul în curs.

Acţiunile Uniper, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Germania, s-au prăbuşit joi cu o cincime, după ce compania a avertizat asupra profiturilor, şi-a retras previziunile anuale şi a declarat că se află în discuţii cu guvernul pentru un posibil sprijin.
 
Grupul cu sediul în Düsseldorf a declarat că se aşteaptă ca profitul înainte de dobânzi şi impozite să fie "semnificativ mai mic" decât în anii precedenţi, deoarece primeşte doar 40% din gazul comandat de la Gazprom din Rusia.
 
"Uniper procură în prezent volume de substituţie la preţuri semnificativ mai mari", a declarat compania miercuri seara, adăugând că, întrucât "nu poate încă să transfere aceste costuri suplimentare, acest lucru are ca rezultat sarcini financiare semnificative".
 
Compania a confirmat că se află în discuţii cu guvernul german cu privire la "măsuri de stabilizare" pentru a-şi asigura lichidităţile, care ar putea include "investiţii de capital" şi o extindere a unei facilităţi de credit de 2 miliarde de euro convenite cu banca de stat KfW la începutul anului, când Uniper s-a aflat de partea greşită a acoperirii preţurilor la energie.
 
Această linie de credit nu a fost încă utilizată, a precizat Uniper.
 
Acţiunile Uniper au scăzut cu 21%, la 13 euro, la începutul şedinţei de tranzacţionare de joi.