Fără precedent: Fraudă de 23 milioane lei la o companie care administrează fonduri de pensii Pilon II. Poliţia face verificări într-un dosar de delapidare. Surse ZF: Fost-ul CEO al BRD Pensii şi apropiaţi ai acesteia ar fi vizaţi. Reacţia BRD Pensii: Acţionarii au acoperit suma

Autori: Roxana Rosu , Liviu Popescu 30.06.2022

Zeci de percheziţii au loc joi în Bucureşti şi alte 12 judeţe într-un dosar de delapidare, în care doi angajaţi ai unei unităţi bancare sunt suspectaţi că şi-ar fi însuşit aproximativ 23 milioane de lei din conturile unui fond privat de pensii.

În luna mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 23 de milioane de lei, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

În urma probatorului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 de acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte ce au fost reţinute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi din cadrul unei unităţii bancare şi şapte persoane juridice.

Potrivit surselor ZF, vizaţi ar fi fostul CEO al BRD Pensii, Alina Cecilia Andreescu, şi apropiaţi ai acesteia.

BRD Pensii Private a trimis ulterior un răspuns în care precizează că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

De asemenea, acţionarii BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal.

”Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a Directorului General. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător”,se mai arată în comunicatul BRD PEnsii.

Compania a subliniat că SAFPP şi BRD Groupe Societe Generale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situaţie.

ASF a anunţat în luna mai 2022 că a decis amendarea directorului general (CEO) al BRD Pensii, Alina Cecilia Andreescu, şi i-a ridicat aprobarea pentru această funcţie în urma unui control prin care Autoritatea a “constatat că directorul general şi membrii Consiliului de Administraţie al societăţii au încălcat regulile de guvernanţă corporativă şi cele privind evidenţa situaţiilor contabile ale administratorului”. ASF menţionează că în sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

”Astăzi, 30 iunie 2022, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pune în aplicare 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de delapidare”, anunţă IGPR.

Acţiunea beneficiază de sprijinul mai multor subunităţii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului, precum şi din partea inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea, Argeş şi Gorj.