IMM-urile din România pot accesa fonduri de 126 mil. euro prin Southeast Europe Growth Equity Fund, finanţat de BlackPeak Capital

Autor: Cristina Bellu 30.06.2022

Fondul de investiţii BlackPeak Capital anunţă că a încheiat runda finală de finanţare a Southeast Europe Growth Equity Fund la valoarea de 126 mil. euro, depăşind ţinta iniţială de 120 mil. euro.

În acest context, IMM-urile din România, Bulgaria, Slovenia, Croaţia şi Serbia pot atrage investiţii de capital cuprinse între 5 şi 15 milioane de euro pentru dezvoltarea businessurilor.

“Noul Fond marchează o etapa semnificativă nu doar pentru noi, ci şi pentru întreaga  regiune, deoarece este unul dintre primele fonduri care se concentrează pe direcţionarea investiţiilor ale fondurilor de pensii şi ale altor companii de administrare a activelor, către economiile din Europa de Sud-Est prin intermediului instrumentelor de tip private equity”, explică declarat Rossen Ivanov şi  Ivailo Gospodinov, partneri în cadrul BlackPeak Capital.

Southeast Europe Growth Equity Fund are sediul în Luxemburg şi este susţinut de Fondul European de Investiţii, BERD, IFC, Erste Asset Management şi de principalele fonduri regionale de pensii.

În noiembrie 2021, fondul a realizat prima investiţie din România, în Verdino Green Foods, producător român de produse alimentare bază de proteine de mazăre, deţinut de antreprenorul Raul Ciurtin

„BlackPeak Capital ne sprijină deja nu doar cu capital, ci şi facilitează accesul la noi pieţe, atragerea de resurse umane,  îmbunătăţirea managementului financiar şi guvernanţă corporativă şi implementarea măsurilor pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon”, spune Raul Ciurtin, fondator şi CEO al Verdino.

Fondul se concentrează pe încheierea de parteneriate cu antreprenorii remarcabili din regiune, care au ambiţia de a construi companii care vizează internaţionalizarea pe baza inovaţiei continue, a creşterii organice şi a achiziţiilor suplimentare.

„Vedem din ce în ce mai multe companii în România, care au un nivel de competitivitate foarte ridicat în raport cu concurenţii lor globali în ceea ce priveşte calitatea produselor şi serviciilor”, adaugă Niklar Pichler, managing partner al BlackPeak Capital. 

Fondul se bazează pe istoricul de succes al BlackPeak Fund I, prin care au fost realizate investiţii în 12 companii, inclusiv în lideri mondiali în inovare, cum ar fi Walltopia, International Power Supply, Software Group, Digitall şi altele.

BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund este susţinut de Fondul European de Investiţii în cadrul programelor COSME şi JEREMIE, BERD, IFC, BCR Pensii şi alţi investitori instituţionali privaţi europeni. BlackPeak Capital operează din patru birouri regionale din Sofia, Bucureşti, Ljubljana şi Viena.