Romgaz estimează că achiziţia acţiunilor ExxonMobil în proiectul de gaze de la Marea Neagră va avea loc la finele lunii iulie 2022. „Au mai rămas două condiţii suspensive de îndeplinit”

Autor: Tibi Oprea 30.06.2022

Producătorul şi furnizorul român de gaze naturale Romgaz (SNG) a anunţat joi că au mai rămas două condiţii suspensive de îndeplinit pentru finalizarea tranzacţiei cu privire la achiziţia a 100% din acţiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, motiv pentru care se estimează că aceasta va avea loc la sfârşitul lunii iulie 2022, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

„Cele două condiţii suspensive sunt după cum urmează: a) aprobarea sau aprobarea prezumată din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării cu privire la tranzacţiile prevăzute în Contract. b) emiterea de către Guvernul României a unei hotărâri care să aprobe menţinerea valabilităţii Acordului Petrolier, respectându-se astfel dispoziţiile art. 34.5 din Legea Petrolului din România, ca urmare a notificării Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale cu privire la Tranzacţie şi la schimbarea controlului asupra ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited”, se menţionează la bursă.

Prin raportul curent din data de 22 martie 2022, s-a estimat că finalizarea tranzacţiei va avea loc în al doilea trimestru al acestui an, după îndeplinirea condiţiilor suspensive necesare finalizării acesteia, astfel cum acestea sunt reglementate în contract.

Valoarea tranzacţiei este de 1,06 mld. dolari, iar Romgaz trebuie să depună o garanţie de 106 mil. dolari imediat. Tranzacţia a fost întârziată în ultima perioadă datorită ajustării unor clauze din contractul de vânzare-cumpărare.

Romgaz a cumpărat 50% din proiectul de gaze din Marea Neagră, cealaltă parte fiind deţinută de OMV Petrom. Pentru achiziţie, compania a primit acordul acţionarilor în decembrie 2021.

ExxonMobil, alături de OMV Petrom, compania care deţine restul acţiunilor din Neptun Deep, au investit deja 1,5 miliarde de dolari în faza de explorare.

Romgaz are 19,8 miliarde de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 70% de statul român prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNG se tranzacţionează în urcare cu 29% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 340 mil. lei, conform datelor BVB.

Recent, emitentul a ajuns la o capitalizare istorică de 20 de miliarde de lei (4 mld. euro) după ce acţiunile SNG au avut cea mai bună evoluţie din rândul celor 20 de companii din BET, care înregistrează o scădere de aproape 5% în aceeaşi perioadă. Printre factorii care au stat la creşterea Romgaz se numără profitabilitatea companiei determinată de preţul ridicat al gazelor, dar şi câştigarea proiectului de exploatare de gaze naturale în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Chiar dacă a vândut o cantitate de gaze în T1/2022 mai redusă cu 17% faţă de T1/2021, iar producţia a scăzut cu 0,3%, Romgaz a raportat rezultate financiare record în primele trei luni ale anului pe fondul scumpirilor fără precedent pe piaţa de energie. Potrivit INS, gazele naturale s-au scumpit cu 86% în ultimul an, ceea ce a stat în mare parte la baza celei mai mari inflaţii din ultimii aproape 20 de ani.

Compania de stat a încheiat primul trimestru din 2022 cu un profit net de 980 mil. lei, în creştere cu 111% faţă de primele trei luni din 2021, respectiv afaceri de 3,93 miliarde de lei, plus 196%, potrivit raportului trimestrial publicat la BVB. Romgaz urmează să publice rezultatele aferente primei jumătaţi a acestui an în data de 12 august.