Impactul anulării PUG-ului: Cel mai mare dezvoltator de rezidenţial din România îşi reorientează banii de proiecte către Iaşi şi Constanţa

Autor: Mara Rolea 30.06.2022

Având în vedere anularea  încă nedefinitivată a Planului Urbanistic General (PUG) al Capitalei şi discuţiile privind dezvoltarea unui nou plan în decursul a 3-5 ani, Impact Developer & Contractor, cel mai mare constructor de rezidenţial din România şi cel mai activ când vine vorba de dezvoltarea de mari proiecte, îşi reorientează banii către Iaşi, Constanţa şi alte două oraşe secundare.

„Infrastructura din afara Bucureştiului e mult mai mare decât ce se întâmplă în Bucureşti, însă e haotică, nu există scurgere, apă”, spune Constantin Sebeşanu, CEO, Impact Developer & Contractor, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Compania deţine un portofoliu de terenuri (aproximativ 73,50 ha) care are un potenţial de dezvoltare pentru proiecte cu o valoare de piaţă estimată la 2 miliarde de euro: Bucureşti – Green Field Băneasa, Luxuria City Center, Greenfield West, Constanţa – Boreal Plus, Iaşi - Greenfield Copou.

„Avem în Greenfield donaţii de peste 7 milioane făcute către administraţii ca să fluidizăm traficul, ca să aducem servicii suplimentare. Încercăm să fim alături de comunitate, încercăm să fim alături de administraţiile locale, dar de multe ori nu reuşim să fim înţeleşi”, adaugă Constantin Sebeşanu.

De asemenea, în Bucureşti pe Bulevardul Timişoara compania mai are un proiect de 5.500 de apartamente pe 27 de hectare: „Am făcut toată partea de proiectare acolo, am făcut toată partea de infrastructură, voiam să ne apucăm de el, suntem blocaţi şi acolo. oraşul e paralizat la ora actuală”, menţionează CEO-ul Impact Developer & Contractor.

Conform lui Constantin Sebeşanu, dezvoltările din Bucureşti pe termen mediu nu vor mai exista pentru că neavând Plan Urbanistic Zonal (PUZ), nu este posibilă existenţa unui Plan Urbanistic General al Capitalei: „De abia reuşisem după pandemie şi după incentivurile pe care le-a dat Guvernul să mai reţinem din forţa de muncă. Mulţi din construcţii în pandemie au venit înapoi în ţară. Având aceste incentivuri am reuşit să îi plătim mai bine şi au rămas în ţară. Acum dacă se închid şantierele, se opresc aceste incentivuri, pleacă înapoi”, punctează Constantin Sebeşanu.

Din momentul în care e finalizat un bloc de locuinţe şi momentul în care se pot muta noii proprietari este o perioadă de 3 şi 6 luni. 70% din proprietari achiziţionează  cu credit bancar, iar din cauza majorării dobânzilor, apetitul lor pentru credite de locuinţe a scăzut considerabil. În consecinţă, se identifică o creştere a chiriilor.

„Avem acum 1267 de apartamente în lucru, lansăm încă două faze în proiectul Greenfield. Sperăm să obţinem autorizaţia şi la Copou, cel mai mare proiect din Moldova sistematizat într-un gated community. Sunt numai acolo 1062 de apartamente şi sperăm să ne iasă autorizaţia să ne apucăm de construcţie. Finalizăm în Constanţa prima fază la Boreal în această vară  şi lansăm faza a doua. În faza a doua avem 330 de apartamente”, a mai declarat CEO-ul companiei Impact Developer & Contractor.