Hotelierii din zonele balneare ar putea primi până la 200.000 euro de la stat pentru proiecte de dezvoltare: „Este prima dată când există o opţiune pentru turismul balnear“

Autor: Miruna Diaconu 01.07.2022

♦ Valoarea totală a ajutorului de stat este de circa 500 milioane euro, iar numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin este estimat la 2.500 întreprinderi mici şi mijlocii.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a pus în dezbatere publică proiectul schemei de minimis pentru operatorii economici din zonele balneare. Prin această sche­mă, operatorii vor putea primi o finanţare de 50% din valoarea unui proiect de investiţii, în limita a 200.000 euro.

„Nu este suficient, dar este o schemă de sprijin. Este un lucru bun, pentru că e pentru prima dată când există opţiune pentru turismul balnear. Este deblocată această schemă pentru a ajuta la susţinerea unor proiecte deja înce­pute. Nu a fost gândită ca un proiect pentru dezvol­tarea unui produs nou de la început, suma alocată nu este în acea di­recţie“, spune Iuliana Tasie, vicepreşedinte al OPTBR şi mana­gerul hotelului Ana Hotels Europa Eforie Nord şi al centrului de trata­ment Ana Aslan Health Spa, parte din grupul hotelier ANA Hotels.

Obiectivul schemei este de a stimula operatorii economici din staţiunile balneare pentru a realiza investiţii în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă şi de agrement. Însă, spune Iuliana Tasie, schema vine mai mult în încurajarea investitorilor de a relua proiectele de dezvoltare stopate sau încetinite din cauza pandemiei şi a contextului inflaţionist actual.