Robert D. Kaplan, expert în geopolitică: La Washington pare că ochii sunt pe Ucraina, dar adevărul este că accentul principal este pus pe China. Cred că în perioada următoare va fi un război rece între SUA şi China sau un cvasi-conflict

Autor: Răzvan Botea 01.07.2022

Robert D. Kaplan, expert în geopolitică şi scriitor, a zis, la în cadrul evenimentului aniversar a 30 de ani de Deloitte în România, realizat cu susţinerea ZF, că Pentagonul se uită mai degrabă la acţiunile Chinei decât la acţiunile Rusiei.

„În ciuda războiului din Ucraina, în ciuda aparenţelor că administraţia Biden se concentrează pe ce se întâmplă în Ucraina, de fapt nu este aşa. În Washington, în Pentagon în special, accentul principal este pus pe China”, a spus el.

„Aceasta este lumea astăzi: avem două puteri mari, care sunt autocraţii. Apoi avem Europa şi Asia de Est, în alianţă cu continentul Nord-American. Avem, aşadar, America de Nord, Europa şi democraţiile din Asia de Est faţă în faţă cu autocraţiile Rusia şi China şi aceasta este faţa geopolitică a lumii de astăzi.

Pentru că este vorba de foarte multe elemente în mişcare, războiul din Ucraina s-ar putea să nu ajungă la un conflict îngheţat, putem asista la evenimente dramatice.

În ciuda războiului din Ucraina, în ciuda aparenţelor că administraţia Biden se concentrează pe ce se întâmplă în Ucraina, de fapt nu este aşa. În Washington, în Pentagon în special, accentul principal este pus pe China.

Cred că, dacă mă întrebaţi dacă SUA şi China se vor afla în perioada următoare într-un război rece sau o stare de cvasi-conflict, aş răspunde că da. Sunt mai multe motive. Unul dintre ele este comerţul. Toate taxele pus pe China de către administraţia Trump au fost păstrate şi de administraţia Biden. Nu au fost deloc relaxate.”