Iulie dă re-startul sistemului fiscal: RO e-Factura, RO e-Transport şi SAF-T devin obligatorii. EY: 72% dintre companii declară că nu sunt pregătite, mai ales că 30% dintre facturile emise sunt pe hârtie

Autor: Roxana Rosu 01.07.2022

Luna iulie aduce o serie de schimbări în sistemul fiscal, aprobate recent de Guvern, care vizează costuri mai reduse de conformare fiscală, simplificarea sau chiar eliminarea unor declaraţii fiscale, dar şi o îmbunătăţire a colectării.

De la 1 iulie, intră în vigoare RO e-Factura, RO e-Transport şi SAF-T pentru produsele cu grad de risc fiscal ridicat.

Pe 30 iunie, a fost publicată Procedura de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, RO e-Transport şi a fost decisă amânarea stabilirii de sancţiuni pentru RO-E transport, până la 1 octombrie 2022.

„În mod cert, toate aceste raportări vin cu multiple provocări asociate – începând de la înţelegerea cerinţelor, costurile suplimentare de conformare, calibrarea soluţiilor ERP sau identificarea unor soluţii potrivite pentru pregătirea datelor în formatele cerute, timpul şi resursele limitate, termenele scurte de implementare. Este esenţial ca agenţii economici să înţeleagă importanţa şi impactul acestor raportări pe termen lung, atunci când îşi stabilesc strategia şi planul de acţiune pentru adaptarea la noile cerinţe ale ANAF. După un an de pregătiri pentru raportarea SAF-T, alături de clienţii noştri, vedem cât este de important ca dincolo de alegerea unei soluţii tehnice care să fie cât mai adaptată specificului activităţii şi sistemelor ERP folosite, să fie înţelese cerinţele de raportare, cum se corelează datele raportate şi care sunt soluţiile inteligente la care se poate apela atunci când tehnologia îşi are limitările sale”, a declarat Georgiana Iancu, Partener, Liderul Departamentului de Taxe Indirecte la EY în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ANAF şi ai Direcţiei Generale Antifraudă.

Potrivit unui sondaj realizat de EY, în pragul termenului de raportare în sistemul RO e-factura şi a sistemului RO e-Transport, 72% dintre companii declară că nu sunt pregătite pentru ”o implementare atât de rapidă”, mai ales luând în calcul faptul că, între 30% şi, respectiv, 45% dintre facturile emise, respectiv primite, sunt pe hârtie.