Tranzacţie în FMCG, pe segmentul cel mai fierbinte al pieţei, mâncarea “verde”. Verdino, start-up-ul fondat de Raul Ciurtin şi Eberhart Răducanu, preia două branduri de produse vegetale de la Prefera Foods

Autor: Cristina Roşca 01.07.2022

Verdino Green Foods, un start-up cofondat în urmă cu mai puţin de patru ani de antreprenorii Raul Ciurtin şi Eberhart Răducanu, care realizează alimente pe bază de proteine de mazăre, a preluat două branduri de produse vegetale de la Prefera Foods. Este vorba de Unfished şi Green Course, primul nume activ pe segmentul alternativelor la peşte, iar celălălalt este o marcă de produse ready meals, sosuri, maioneze vegane şi alternative vegetale la carne.

Prefera Foods este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa conservelor din România, ce deţine brandurile „Unfished”, „Capricii şi Delicii” şi „de Azi”. Compania este deţinută de Raul Ciurtin, care este şi fondator al Verdino.

Verdino Green Foods, ca urmare a acestei tranzacţii, îşi consolidează portofoliul de produse, intrând pe segmentul de alternative vegetale la peşte, cu conserve de ton vegetal, salate şi paste tartinabile, alternative la ton şi somon.

„Consolidarea portofoliului de produse vegane este o prioritate pentru noi, tocmai de aceea am şi făcut pasul către segmentul de peşte din plante şi ready meals vegane. Urmărim să ne diversificăm portofoliul în aceste direcţii şi să fim un jucător cheie în Europa pe această piaţă a produselor alternative la carne şi peşte. Industria produselor plant-based a avut cel mai mare avânt în ultimii ani şi numărul consumatorilor creşte exponenţial, trendul venind şi pe fondul conştientizării beneficiilor produselor vegetale şi a unui stil de viaţă echilibrat”, declară Raul Ciurtin, fondator al Verdino Green Foods. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

Compania are în portofoliu peste 60 de produse pe care le-a listat în peste 2.000 de magazine din România, Elveţia, Olanda, Spania, Macedonia de Nord, Serbia, Bulgaria şi Marea Britanie. Totodată, compania şi-a deschis reprezentanţe în cele mai mari pieţe europene, Germania şi Marea Britanie.

La finalul anului trecut, Verdino a atras aproape 4 milioane de euro de la investitori, iar cea mai mare parte a sumei a venit din partea BlackPeak Capital, un fond de investiţii ce figurează a avea sediul central în Bulgaria, dar care are şi birouri la Bucureşti, Ljubliana şi Viena. Investiţia a fost folosită atât pentru dezvoltarea producţiei, adică deschiderea celei de-a doua fabrici Verdino, cât şi pentru creşterea vânzărilor la nivel internaţional.

Compania Verdino Green Foods a obţinut în 2021 afaceri de 18,5 mil. lei, plus 75%. Prefera Food a raportat în acelaşi ani o cifră de afaceri de 43 mil. lei, în scădere faţă de 51 mil. lei în 2020.