Asociaţia Evaluatorilor Autorizaţi: Utilizarea „Grilei notarilor” pentru stabilirea valorilor impozabile ale proprietăţilor va genera multe situaţii în care acestea nu vor putea fi încadrate, situaţie ceea ce va duce la un blocaj. Sistemul actual poate fi adaptat

Autor: Roxana Rosu 01.07.2022

Sistemul actual de estimare a valorilor impozabile la proprietăţile imobiliare poate fi adaptat astfel încât să se asigure obiectivele asumate prin PNRR de trecere a valorii impozabile spre valoarea de piaţă, dar nu prin utilizarea studiilor de piaţă menţionate în Codul fiscal, se arată într=un punct de vedere al ANEVAR (Asociaţia Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România), în contextul discuţiile din spaţiul public cu privire la schimbarea sistemului de impozitare prin care valoarea impozabilă va fi preluată din „Grila notarilor”.

”Considerăm că utilizarea acestor studii pentru stabilirea valorilor impozabile a proprietăţilor va genera multe situaţii în care acestea nu vor putea fi identificate/încadrate, situaţie care va conduce la un blocaj, astfel utilizarea studiilor va crea dificultăţi statului în stabilirea şi colectarea impozitelor”, spune ANEVAR.

Coaliţia de guvernare a finalizat miercuri lista măsurilor de modificare la Codul Fiscal, care ar urma să fie aprobate într-o viitoare şedinţă de govern, printre ele fiind şi eliminarea cotei forfetare pentru impozitul pe venit din chirii. Potrivit noilor prevederi, impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială, fără diferenţe între persoane fizice şi juridice.

Potrivit ANEVAR, documentul invocat se numeşte „Studiu de piaţă” şi, conform Codului fiscal, trebuie să conţină valorile minime consemnate pe piaţa imobiliară specifică în anul precedent.

”Conform modificării Codului Fiscal din decembrie 2021, prin Legea nr. 308/2021, elaborată fără consultarea ANEVAR, „Studiul de piaţă va fi întocmit de către experţi evaluatori autorizaţi”. Astfel, precizăm că aceste studii de piaţă care se vor întocmi pentru anul 2023 sunt asimilate analizei pieţei imobiliare şi nu includ niciun proces de estimare a valorii proprietăţilor, ci doar o prezentare din informaţiile publice a datelor privind preţurile minime consemnate în anul anterior”, se arată în comunicatul Asociaţiei.

Evaluatorii atrag atenţia că în zonele unde nu există pieţe active (în care nu sunt înregistrate tranzacţii) sau pe segmentele de piaţă unde nu au fost tranzacţii, studiile nu vor prezenta valori.

Asociaţia include aproximativ 4000 de evaluatori autorizaţi persoane fizice şi peste 570 de evaluatori autorizaţi persoane juridice. ANEVAR este membru al Consiliului pentru Standarde Internaţionale de Evaluare (IVSC), al Grupului European de Asociaţiilor de Evaluatori (TEGoVA), al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori (WAVO), al International Institute of Business Valuers (iiBV) şi membru al International Ethics Standards Coalition.