1 iulie 2022 – Paharul cu visuri: Premiile CORTEVA la VINARIUM 2022 Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

Ziarul Financiar 01.07.2022

Continuăm să cunoaştem laureaţii VINARIUM 2022 – Premiile CORTEVA.

De ce sunt importante aceste premii pentru noi, iubitorii / consumatorii de vin? Ei bine, explic. Poţi întâlni un vin cu medalie de la o cramă. Medalia e un semn bun. Dar, dacă afli că respectiva cramă a avut record de medalii la acel concurs nu e un semn şi mai bun? Respectiv... semnul constanţei în calitate?!

Adică, noi ştim că Pietroasa (USAMV), Villa Vinea sau Silvania fac vinuri bune, dar faptul că la ediţia 2022 au luat cele mai multe medalii din regiunea lor viticolă înseamnă că au fost cu „formă” şi că măcar în acest an trebuie să „urmărim” vinurile.

Pentru a fi foarte clar: Premiile CORTEVA din cadrul VINARIUM s-au acordat pe criteriul „Crama cu cele mai multe medalii din regiunea viticolă din care face parte”.

Astăzi – Dobrogea (cu 2 producători, egalitate la medalii), Moldova şi Banat.

 

  1. Domeniile Mitroi, ATRIUM sec - Fetească Regală & Riesling Italian 2021

Nu ştiu câţi dintre Dvs. aţi auzit de această cramă şi de vinurile pe care le produce, dată fiind „tinereţea” în piaţă. Ştiu sigur, însă, că de-acum încolo veţi tot auzi şi, foarte probabil, după ce veţi fi gustat vinurile, îi veţi face şi pe alţii atenţi.

Începeţi cu această surpriză de aciditate şi fruct. Un cupaj obişnuit Fetească Regală şi Riesling Italian cu rezultate neobişnuite. Aromele din Feteasca Regală devin puternice şi se susţin pe o mineralitate cu forţă monolitică. Ţine de sete, merge de minune la peşte şi scoici, musai cu puţin (cât de puţin) usturoi. La fel de bine va face şi... sub umbrela de soare.

Cumpăraţi online.

 

  1. Viticola Sarica Niculiţel, Caii de la Letea Volumul I - Sauvignon Blanc 2021

Deşi clamează - prin etichetă – sălbăticie, acest Sauvignon Blanc este elegant, fin, doar pe final fiind înşirate câteva contrapuncte exotice.

Viticola Sarica Niculiţel nu numai că a reuşit să „conserve” moştenirea importantă a locului dar, iată, de ani buni, creează cu pricepere şi (mai ales) curaj noul profil oenologic al zonei şi sporeşte la rându-i moştenirea pentru generaţiile viitoare.

Recomandări de consum? În vacanţă – la micul dejun, prânz şi seară. În timpul normal de muncă... trecem peste micul dejun (cu recuperare la cină). Poftă bună! Îl găsiţi aici.

 

  1. Cotnari SA – Chateau Cotnari 2021

 

 

Chateau Cotnari ar fi putut „sări” într-o gamă superioară (şi mai scumpă) de mulţi ani. A fost lăsat de proprietari într-o „zonă” accesibilă, ca un cadou pentru adevăraţii iubitori ai vinului de Cotnari. Frâncuşa, Tămâioasa Românească şi Feteasca Albă au intrat dintotdeauna în componenţa acestui vin, în logica de a aduna 1+1+1 şi de a obţine mai mult decât 3.

Are rost să mai demontez şabloane anacronice ale necunoscătorilor? Nu. Să ne vedem noi de lucrurile bune. Gustaţi acest vin de la Cotnari. Sec, cu aciditate susţinută şi discrete unde aromate, atât cât să-l facă plăcut şi celor mai... romantici dintre noi.

Se găseşte în toată ţara dar, online puteţi încerca aici.

 

  1. Cramele Recaş, La Stejari - Merlot 2021

 

 

Există, cumva, prejudecata că firmele mari fac doar „volume” şi că firmele mici se ocupă exclusiv de „filigrane” (a se citi calitate atent supravegheată).

Evident că lucrurile nu stau chiar aşa. Ba, succesul unor crame mici stă, în bună măsură, în munca de pionierat pe care au făcut-o specialiştii din marile crame.

Voi explica, pe larg, într-un articol separat. Până atunci, mă mulţumesc cu argumentul „din teren” pus la dispoziţie de Recaş. O mişcare reuşită în a testa limitele unei nişte (deocamdată), cea a vinului nefiltrat.

Receptorul (băutorul de vin) va nota arome bine evidenţiate, corp robust, lungimi remarcabile în post gust. Chiar dacă e cald afară, serile pot fi decorul unor mese elaborate, acolo unde acest Merlot îşi va găsi locul spre satisfacţia Dvs. şi a comesenilor. Se livrează de aici.

 

Lista completa a vinurilor medaliate la VINARIUM 2022 aici.