Titlurile de stat americane au crescut puternic, după ce un raport sumbru privind sectorul fabricilor din America a reaprins temerile de recesiune

Autor: Ştefan Stan 02.07.2022

 Titlurile de stat americane au crescut puternic vineri, după ce un raport sumbru privind sectorul fabricilor din America a intensificat îngrijorările legate de perspectivele celei mai mari economii mondiale, scrie FT. 

Randamentul titlurilor de Trezorerie pe 10 ani, un punct de referinţă pentru pieţele globale de obligaţiuni guvernamentale, precum şi pentru creditele de consum şi ipotecare, a scăzut cu 0,13 puncte procentuale, până la 2,88%, în cadrul unor tranzacţii slabe înainte de un weekend de sărbătoare în SUA. Randamentul a scăzut cu aproape 0,3 puncte procentuale în ultimele trei zile, în cele mai mari mişcări de acest fel din 2020.

În ceea ce priveşte acţiunile, titlurile americane au încheiat ziua în creştere, indicele de referinţă S&P 500 înregistrând o creştere de 1,1%, după cea mai slabă performanţă pentru prima jumătate de an din 1970 încoace. Indicele Nasdaq, puternic în sectorul tehnologic, a crescut cu 0,9%.

Un sondaj atent urmărit de Institutul pentru Managementul Aprovizionării a arătat că ritmul de creştere în sectorul de producţie din SUA a scăzut puternic în iunie faţă de mai. În acelaşi timp, directorii intervievaţi de organizaţie au indicat că noile comenzi transmise către fabrici şi condiţiile de angajare s-au deteriorat din cauza termenelor lungi de livrare şi a preţurilor ridicate.

Datele mai slabe, precum cele de vineri, i-au făcut pe investitori să se teamă că măsurile luate de băncile centrale, inclusiv Federal Reserve, Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei, pentru a reduce inflaţia intensă, vor deraia marile economii globale.

"Raportul ISM, împreună cu multe alte sondaje de opinie din mediul de afaceri, indică o slăbire recentă a economiei", a declarat Daniel Silver, economist la JPMorgan.

Datele economice slabe au determinat JPMorgan să-şi revizuiască vineri în scădere estimările privind creşterea economică pentru trimestrul al doilea, de la 2,5% la 1%.

Modelul GDPNow al Fed din Atlanta, cu datele ISM şi un raport privind construcţiile de la Census Bureau de vineri încorporat, a prognozat că economia americană se va contracta cu 2,1% în al doilea trimestru. Acesta ar fi un al doilea trimestru consecutiv de contracţie, o definiţie tradiţională a recesiunii.