BM Medical City News. Wargha Enayati: Cu siguranţă pentru următorul oraş medical aş alege Clujul, deoarece capacitatea de a găsi medici competenţi e mai mare în Cluj

Autor: Andra Stroe 04.07.2022

♦ După ce a fondat reţeaua de sănătate Regina Maria, Wargha Enayati a făcut un nou pariu în domeniul sănătăţii: oraşul medical Enayati Medical City, deschis în Capitală,  a presupus o investiţie totală de 65 mil. euro.

„Ideea a apărut acum 9 ani şi conceptul a durat 2-3 ani. După aceea, încă trei ani au durat toate autorizaţiile şi alţi doi ani a durat construcţia – destul de rapid, dacă luăm în calcul că sunt 35.000 de metri pătraţi“, a povestit Wargha Enayati, fondatorul Enayati Medical City şi al reţelei private Regina Maria, în cadrul primei ediţii a emisiunii BM Medical City News. Potrivit lui, oraşul medical care îi poartă numele este cel mai mare complex medical construit – privat sau de stat – după ’89. Construcţia  a presupus o investiţie de 37 milioane de euro, „s-a terminat într-un timp record şi de un an am început să funcţionăm.“

În primul an de activitate, Enayati Medical City, în cadrul căruia lucrează o echipă de circa 500 de oameni, 90% fiind personal medical, a avut un grad de ocupare situat între 30 şi 65%, depăşind aşteptările antreprenorului.

Ecosistemul medical, în care majoritatea tehnologiilor integrate sunt importate din Germania şi Statele Unite, cuprinde, printre altele, un spital integrat de oncologie, „cel mai puternic laborator din România, reprezentat prin Synevo“, un spital de boli interne şi recuperare, un  sistem modern de radioterapie şi medicină nucleară, o serie de săli moderne de chirurgie, cu dimensiuni peste de 40 mp, printre care se numără şi cea mai mare sală chirurgicală hibridă din ţară, cu o suprafaţă de 70 mp, un centru rezidenţial de lux pentru vârstnici, dar şi facilităţi ca restaurant şi cafenea. Serviciile oferite includ şi abonamente medicale VIP – abonamente Concierge Medical, dar şi servicii de Second Opinion. 

Scopul dezvoltării acestui proiect, spune Wargha Enayati, a fost acela de aduce toate aceste servicii de care pacientul ar putea avea nevoie sub acelaşi acoperiş, în contextul în care celelalte sisteme medicale private din România sunt foarte fracţionate. „Cei care vin din alte regiuni şi state europene, chiar din Vest, sunt foarte miraţi de acest concept, care depăşeşte chiar şi spitalele private din Turcia sau din Germania. (…) Noi acum avem mulţi pacienţi care se întorc, din Vest şi din Est, în România, după ce se află despre ce posibilităţi avem noi în ţară“, susţine fondatorul. Dacă problema pacientului nu îşi găseşte însă rezolvarea în Bucureşti, reprezentanţii businessului nu ezită să îl trimită în ţară sau în străinătate, în clinicile cu care colaborează şi în care au încredere, din Italia şi Germania, de pildă.

Deşi nu are în plan deschiderea unui al doilea oraş medical tot în Bucureşti, ci extinderea celui actual, Wargha Enayati ia totuşi în calcul să lanseze conceptul şi în alte oraşe, primul pe listă fiind, „cu siguranţă, Clujul, deoarece capacitatea de a găsi medici competenţi e mai mare în Cluj“.

Citiţi articolul integral în secţiunea Medical City News de pe site-ul Business Magazin