Afaceri de la Zero. Elena Rus duce mai departe reţetele bunicilor printr-un punct gastronomic local de lângă Bistriţa: „Este o mâncare povestită, am moştenit reţetele şi le gătesc turiştilor“

Autor: Miruna Diaconu 04.07.2022

♦ Punctul gastronomic local a fost deschis în 2021, iar multe dintre produsele folosite la prepararea mâncărurilor sunt luate de la producătorii locali din zonă sau din ceea ce cultivă Elena Rus în propria grădină.

Elena Rus a moştenit de la bunicii săi reţetele tradiţionale din zona Bistriţei şi le duce mai departe printr-un punct gastronomic local deschis în zonă. Punctul Gastronomic Elena din Deal este o mică afacere de familie, unde mâncarea este gătită exclu­siv în casă de către Elena Rus.

„Este un restaurant de familie, unde servim mâncărurile locului, este o afacere de familie, unde fiecare contribuie cu câte ceva. Eu fac tot, gătesc, servesc, îmi întâmpin musafirii care îmi trec pragul, atunci când avem un grup mai mare vine în ajutor şi familia. Este o mâncare povestită, eu le spun turiştilor câte o poveste cu fiecare mâncare, sunt reţete pe care eu le-am moşte­nit şi acum le gătesc“, spune Elena Rus.

Reţetele sunt moştenite de la părinţii şi bunicii săi, iar produsele folosite sunt luate de la producătorii locali ai zonei. Povestea punctului gastronomic a început încă din 2019, când Elena Rus şi-a dorit să facă ceva pe cont propriu, la acea vreme gătea pentru turiştii care ajungeau în Colibiţa. „Găteam pentru grupurile de turişti care veneau în zonă şi mergeam şi le găteam la faţa locului. A apă­rut ideea unui punct gastro­nomic local, dar am stat puţin să mă gândesc dacă mi se potriveşte, dar era ceea ce căutam eu pentru că visam să am un mic restaurant al meu, unde să servesc ce voiam eu şi să fac cunos­cute reţetele locului“, povesteşte Elena Rus.

Pe lângă partea gastronomică, antreprenoarea le face cunoştinţă turiştilor şi cu tradiţiile şi obiceiurile locului, păstrând o bună parte din lucrurile moştenite de la părinţi şi bunici.

Cu toate că ideea a venit încă din 2019, un plan concret privind deschiderea punctului gastronomic l-a făcut abia în 2020, când Elena Rus şi-a plantat în propria grădină diverse legume şi verdeţuri, însă producţia a fost prea mare faţă de necesarul familie, aşa că a decis să facă din ele diverse preparate pentru iarnă.

„În toamna anului 2020, m-am gândit că ar trebui să deschid acest punct gastronomic pentru că amânarea nu este un factor bun pentru noi, am făcut toate demersurile, toată lumea spunea că nu este normal, pentru că este pandemie, dar mi-am dat seama că orice criză înseamnă şi oportunitate şi am zis să încercăm. Oricum găteam în fiecare zi pentru ai mei, atunci doar trebuia să mai gătesc câteva porţii în plus.“

În fiecare zi, Elena Rus pregăteşte un alt meniu pentru turiştii care îi calcă pragul, iar în perioadele aglomerate precum sezonul de vară are chiar şi 50-60 de turişti pe zi. Investiţia în acest punct gastronomic nu a fost mare, reprezentând doar costurile privind înfiinţarea firmei şi o cerere la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Pentru a putea deschide un punct gastronomic local, pe lângă acte, Elena Rus spune că ai nevoie de doar două mese amplasate în curte sau chiar grădină, însă numărul total de turişti care pot fi serviţi în acelaşi timp nu ar trebui să depăşească 12 persoane.

Fiind un mic business de familie la început de drum, Elena Rus spune că nu are planuri, ci doar vrea să vadă cum va merge anul acesta pentru ei având în vedere contextul actual.

Expl foto: În fiecare zi, Elena Rus pregăteşte un alt meniu pentru turiştii care îi calcă pragul, iar în perioadele aglomerate precum sezonul de vară are chiar şi 50-60 de turişti pe zi.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.