Război în Ucraina, 03 iulie 2022. Nimic nou pe frontul de est

Autor: Ramona Cornea 04.07.2022

Atât ruşii, cât şi ucrainenii revendică controlul asupra oraşului Lisiciansk, ultimul bastion al Ucrainei din provincia de est Lugansk Forţele ruse au avansat încet în sudul Ucrainei, însă au obţinut victorii semnificative acolo Obiectivul lor principal este să creeze un coridor terestru între Crimeea şi zonele deţinute de separatiştii susţinuţi de ruşi în Doneţk şi Lugansk.

Forţele ruse au avansat încet în sudul Ucrainei, însă au obţinut victorii semnificative acolo. Oraşul Lisiciansk, ultimul bastion al Ucrainei în provincia strategică de est Lugansk, este revendicat atât de forţele ruse, cât şi de cele ucrainene. 

Luptele s-au intensificat sâmbătă în Lisiciansk. Ucraina spune că forţele sale rezistă unor bombardamente intense ale ruşilor acolo, dar insistă că oraşul nu a fost capturat. Cu toate acestea, separatiştii susţinuţi de ruşi spun că au intrat cu succes în oraş şi au ajuns în centrul lui, iar canalele de mass-media din Rusia au arătat videoclipuri cu forţele separatiste sau ruse defilând pe străzi, scrie BBC.

Oraşul Lisiciansk este ultimul controlat de ucraineni în Lugansk, parte a regiunii industriale Donbas, după ce Rusia a capturat Severodoneţk, un oraş din apropiere, luna trecută.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a declarat că asaltul asupra Lisiciansk nu a avut loc, ci că forţele ruse doar au încercuit oraşul.

Sloviansk, un oraş important din Donbas deţinut de forţele ucrainene, a fost şi el bombardat din nou de ruşi. Primarul oraşului, Vadim Liah, a declarat că muniţiile cu dispersie interzise din Rusia au ucis patru persoane acolo, conform BBC.

Rusia încearcă să alunge forţele ucrainene din provinciile Lugansk şi Doneţk din regiunea estică Donbas, unde separatiştii susţinuţi de Moscova luptă cu Kievul de la prima intervenţie militară a Rusiei în Ucraina, în 2014.

„Cu siguranţă încearcă să ne demoralizeze. Poate că unii oameni sunt afectaţi de asta, dar pentru noi nu aduce decât mai multă ură şi determinare“, a spus un soldat ucrainean întors de la Lisiciansk, citat de Reuters.

Lugansk şi Doneţk sunt cele două provincii care alcătuiesc regiunea Donbas, unde Rusia şi-a concentrat ofensiva de când s-a retras din nordul Ucrainei şi din capitala Kiev, în primăvară.

Kievul spune că Moscova a intensificat atacurile cu rachete asupra oraşelor din jurul principalelor câmpuri de luptă din est şi că a lovit în mod deliberat locurile civile.

Forţele ruse au avansat încet în sudul Ucrainei, însă au obţinut victorii semnificative acolo. Obiectivul lor principal este crearea unui coridor terestru între Crimeea, regiune pe care Rusia a anexat-o în 2014, şi zonele deţinute de separatiştii susţinuţi de ruşi în Doneţk şi Lugansk. Dar rezistenţa puternică a forţelor ucrainene de lângă Nikolaev şi din Mariupol a încetinit semnificativ progresele ruseşti.

Rusia deţine acum controlul deplin asupra oraşului-port Mariupol, după un asediu de mai mult două luni ce a luat sfârşit pe 20 mai.