Ionuţ Simion, AmCham Romania: Lipsa forţei de muncă are potenţialul de a deveni cea mai puternică frână în dezvoltarea economiei locale

Autor: Cristina Bellu 04.07.2022

Deficitul tot mai accentuat din piaţa forţei de muncă ar putea deveni principalul obstacol în dezvoltarea economiei locale în perioada următoare, afectând atât planurile de dezvoltare ale companiilor prezente în România, cât şi capacitatea de a atrage noi investiţii, consideră Ionuţ Simion, Preşedintele AmCham Romania, una dintre cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România.

“Este îngrijorătoare  tensiunea din piaţa muncii care a ajuns la cote maxime. Lipsa forţei de muncă are potenţialul de a deveni cea mai puternică frână pentru dezvoltarea economiei în ansamblu, afectând atât planurile de extindere a operaţiunilor prezente în România, capacitatea de a implementa proiecte majore de investiţii, dar şi atragerea de noi investiţii”,  spune Ionuţ Simion.

El consideră că soluţiile pentru remedierea acestei crize nu sunt nici simple, nici rapide, iar lucrul acesta face cu atât mai urgente intervenţii şi politici publice articulate care să asigure necesarul de capital uman relevant în economie.

AmCham România a prezentat luni rezultatele celei de-a patra ediţii a sondajului realizat în rândul a 168 de companii membre în asociaţie, privind calitatea climatului investiţional.

Deşi per ansamblu nivelul de apreciere a climatului investiţional (38%) este în scădere faţă de recordul pozitiv de anul trecut (49%), sentimentul general care se desprinde din acest sondaj este unul de încredere, optimism şi potenţial de dezvoltare a economiei româneşti.

În ceea ce priveşte rezultatele de business înregistrate anul trecut, acestea au fost în creştere faţă de 2020  la toate capitolele analizate: venituri (65%), număr de angajaţi (45%) şi investiţii realizate (42%), însă creşterile au fost mai mici decât estimările anticipate în ediţia anterioară a sondajului, cauzele fiind multiplele crize care au afectat economia în 2021 şi care rămân o provocare şi pentru 2022.  Cu toate acestea, companiile îşi menţin o perspectivă optimistă, anticipând performanţe similare pe toate cele trei palierele şi pentru anul în curs.

La capitolul finanţarea afacerilor, în continuare cele mai multe companii, 88% faţă de 82% anul trecut, se bazează în principal pe fonduri proprii, a doua cea mai accesată sursă fiind împrumuturile bancare. Se remarcă un trend pozitiv în ceea ce priveşte accesarea finanţărilor din pieţele de capital (de la 8% în 2021 la 10% în 2022) şi private equity (de la 5% în 2021 la 8% în 2022).

“Deşi sondajul transmite o perspectivă optimistă per ansamblu, semnalăm şi îngrijorările care se desprind din sondaj: 89% dintre companiile participante se aşteaptă la creşteri ale costurilor de finanţare în 2022 (faţă de 47% în 2021). Accelerarea inflaţiei este principalul factor macroeconomic de risc, în creştere de la 59% la 87% dar şi cel mai îngrijorător efect economic al războiului din Ucraina. Companiile sunt îngrijorate în mod evident şi de creşterea preţurilor la energie, şi aceasta cu efecte în cascadă asupra altor tipuri de costuri, de creşterea costurilor fixe, adâncirea deficitului bugetar, scumpirea mărfurilor” punctează Cristian Sporiş, Vice-Preşedinte AmCham România.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, niciuna dintre condiţiile de piaţă nu cumulează peste 50% din aprecierile de bun şi foarte bun, ceea ce denotă o erodare a acestora. Astfel, calitatea infrastructurii digitale se situează al patrulea an consecutiv pe prima poziţie, în scădere însă de la 53% în 2021 la 49% în 2022, fiind urmată de calitatea capitalului uman, pe care 46% dintre respondenţi îl găsesc bun şi foarte bun. A treia condiţie de piaţă cu cele mai multe aprecieri de bun şi foarte bun este calitatea infrastructurii de securitate cibernetică (32%).

La polul opus, topul celor mai puţin apreciate condiţii de piaţă este dominat de procente impresionante. Pe prima poziţie în topul negativ se situează nivelul birocraţiei /eforturile pentru debirocratizare (88%), urmată de calitatea infrastructurii de transport (85%), calitatea infrastructurii de sănătate (68%), predictibilitatea cadrului de investiţii (64%).

“Pe fondul evenimentelor din plan geopolitic, dar şi ca o consecinţă a vulnerabilităţilor relevate de pandemia COVID, interesul investitorilor pentru România a crescut, şi este o oportunitate  să ne poziţionăm ca destinaţie sigură şi atractivă pentru investiţii. În mod special, atragerea de învestiţii în capacităţi de producţie ar oferi României şansa de a se conecta la lanţurile globale de valoare şi de a consolida sectoare economice cu relevanţă strategică, reducând astfel presiunea asupra balanţei comerciale şi crescând valoarea adăugată generată în România. Dincolo de relevanţa geopolitică în plan de securitate, avem şansa să ne poziţionăm geostrategic şi în plan economic” adaugă Ionuţ Sas, Vice-Preşedinte AmCham România.

Cu privire la avantajele competitive care rămân relevante pentru Romania în perioada post-pandemie şi contextul geopolitic regional, apartenenţa la Uniunea Europeană a rămas pe primul loc (87%), urmată de statutul de membru NATO (63%). Toate celelalte avantaje competitive incluse în sondaj s-au depreciat faţă de nivelul din 2021 astfel: calitatea infrastructurii digitale (29% faţă de 41%), nivelul competitiv de taxare a companiilor (31% faţă de 38%), calitatea capitalului uman (42% faţă de 48%).