Schimbări la cârma ministerelor franceze. Franţa organizează o remaniere guvernamentală după eşecul electoral al alianţei care îl susţine pe Macron

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 04.07.2022

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a efectuat luni o remaniere a Guvernului condus de premierul Élisabeth Borne, în contextul eşecului în scrutinul parlamentar desfăşurat acum două săptămâni.

Ministrul Sănătăţii, Brigitte Bourguignon, învins în scrutinul legislativ, a fost înlocuit cu François Braun, un medic al serviciilor de urgenţă.

Christophe Béchu, care până acum era ministru delegat pentru Colectivităţile teritoriale, a devenit ministru al Tranziţiei Ecologice şi Coeziunii Teritoriale, înlocuind-o pe Amélie de Montchalin, conform cotidianul Le Figaro.

Hervé Berville a devenit secretar de stat privind Afacerile maritime, în locul lui Justine Bénin, care a pierdut locul de parlamentar.

Fostul prefect al regiunii Île-de-France Jean-François Carenco a devenit ministru delegat al Teritoriilor de Peste Mări, succedându-l pe Yaël Braun-Pivet.

Damien Abad, ministrul Solidarităţii, Autonomiei şi Persoanelor cu handicap, vizat de o investigaţie privind agresiuni sexuale, a fost înlocuit cu Jean-Christophe Combe, care până acum era directorul filialei franceze a Crucii Roşii.

Ceilalţi membri ai Guvernului Franţei rămân în funcţii. Preşedintele Emmanuel Macron a fost nevoit să ceară remanierea guvernamentală după ce alianţa proprezidenţială a pierdut majoritatea în Adunarea Naţională. Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar din Franţa, dar nu va avea majoritate, astfel că reformele probabil vor fi blocate.