Business Internaţional. Germania vrea să facă mai atractive acţiunile, IPO-urile şi SPAC-urile

Autor: Eduard Ivanovici 05.07.2022

Ministerele de finanţe şi justiţie din Germania au prezentat recent un plan prin care intenţionează să facă pieţele financiare mai atractive în rândul investitorilor şi să îmbunătăţească accesul către capital pentru start-up-uri şi companii de tip „growth“, scrie agenţia de ştiri Reuters.

Planul include provizioane care ar reduce cerinţa minimă de capital pentru o ofertă publică iniţială (IPO) de la 1,25 de milioane de euro la 1 milion de euro. Totodată, iniţiativa ar creşte indemnizaţia neimpozabilă privind deţinerea de acţiuni în rândul angajaţilor de la 1.440 de euro la 5.000 de euro. „Acţiunile nu sunt doar pentru milionari. Acţiunile sunt pentru milioane de oameni (...) Vrem să facem din Germania principala locaţie pentru start-up-uri şi companiile de creştere. De aceea îmbunătăţim accesul la piaţa de capital şi simplificăm procesele de atragere de capital“, spune ministrul de finanţe Christian Lindner. Ministrul justiţiei Marco Bachmann argumentează că structura legată pentru deţinerea de acţiuni ar trebui digitalizată, întrucât oamenii se bazează prea mult pe documente scrise în contextul unei „relaţii aproape erotice cu hârtia“ în Germania. 

De asemenea, planul intenţionează să optimizeze condiţiile de funcţionare a SPAC-urilor (special purpose acquisition company). Respectivele companii strâng banii printr-o ofertă publică iniţială şi transferă fondurile într-un trust. În final, firma fuzionează cu o companie privată pe care o aduce ulterior la bursă. Miniştrii doresc ca planul să intre în vigoare până în toamna anului viitor.