Urmează ZF Bankers 2022 – 11-12-13 iulie. A treia zi din cadrul conferinţei ZF Bankers 2022, 13 iulie, va fi dedicată pentru prima dată asigurărilor. Ce se va întâmpla cu asigurările de garanţii în perioada următoare? Vor începe asigurătorii să prindă curaj şi să preia mai mult risc pe acest segment?

Autor: Mircea Nica 05.07.2022

Piaţa asigurărilor de garanţii a devenit mai vizibilă începând cu anul 2020, dar acum se află într-un moment de cotitură din cauza falimentului City Insurance ♦ Deşi asigurătorii sunt în continuare reticenţi în a prelua mai mult risc pe acest segment, asigurările de garanţii au potenţial şi există cerere având în vedere accesibilitatea unei astfel de asigurări în locul unei garanţii bancare.

Piaţa asigurărilor de ga­ran­ţii, un segment care înce­pând cu anul 2020 a prins vizi­bilitate pe piaţă şi a ajuns la un volum al subs­crie­rilor mai mare decât cel al seg­men­tului asigurărilor de sănătate la finalul anului 2020, acum este o piaţă pe care asigurătorii o privesc cu reticenţă. City Insurance a fost principalul asigurător care vindea poliţe de garanţii şi care, în acelaşi timp, a preluat o expunere de cel puţin 6 mld. lei, conform cifrelor prezentate de CITR, lichidatorul judiciar al companiei. Odată cu falimentul City Insurance, peste 1.600 de companii s-au înscris la masa credală, iar guvernul a fost nevoit să extindă perioada de valabilitate a poliţelor emise de City Insurance pentru ca socităţile să îşi asigure proiectele prin alte instrumente de garanţie sau la alţi asigurători. Deşi teoretic piaţa asigurărilor de garanţii are o rată combinată subunitară, însemnând că este un segment profitabil, asigurătorii evită să ia riscuri din această zonă. Brokerii de asigurări au explicat în cadrul unei conferinţe de profil că marea majoritate a asigurătorilor refuzau să subscrie poliţe de garanţii. De asemenea, piaţa asigurărilor de garanţii este văzută ca fiind tânără şi ar fi nevoie de intervenţia statului, altfel piaţa ar putea intra în colaps.

În primele trei luni din 2022, volumul subscrierilor pe piaţa asigurărilor de garanţii a scăzut cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 61,4 mil. lei. Acum, Euroins şi Exim România controlează peste 60% din piaţa asigurărilor de garanţii.

Ce se va întâmpla cu această piaţă în următorii cinci ani, care este de fapt motivul pentru care asigurătorii nu vor să preia acest gen de riscuri, ce lipseşte pentru ca această piaţă să prindă tracţiune şi care ar fi rezolvările pentru a dezvolta zona asigurărilor de garanţii, sunt câteva din temele care vor face subiectul discuţiilor în a treia zi a Conferinţei ZF Bankers 2022, miercuri, 13 iulie, o zi dedicată pentru prima dată exclusiv asigurărilor.