România a modernizat mai puţin de 700 km din cei peste 10.000 km de cale ferată în ultimii 30 de ani

Autor: Mirabela Tiron 05.07.2022

România a modernizat mai puţin de 700 km din cei peste 10.000 km de cale ferată pe fonduri europene în ultimii 30 de ani,  se arată în  Programul Operaţional de Transport, varianta trimisă în iunie anul acesta către Comisia Europeană.

„De exemplu, din 2007 până în prezent au fost investiţi aproximativ 5 mld. euro pentru modernizarea a 500 km de cale ferată dintr-un total de aproximativ

2.400 km pe cale ferată care aparţin reţelei TEN-T central“, se arată în acest document. Investiţiile minime în modernizare se văd în viteza cu care circulă trenurile. Anul trecut, trenurile de călători au circulat cu o viteză medie de doar 44,6 km pe oră, potrivit raportului de activitate al CFR SA.

Durata călătoriei  cu trenul  pe rute interne este şi de aproape două ori mai mare faţă de durata călătoriei cu maşina personală.  Spre exemplu,  turiştii care vor să ajungă din Bucureşti la Tulcea, în Delta Dunării, fac între cinci ore şi jumătate şi şase ore cu trenul, o distanţă de 330 de km pe calea ferată, arată datele infofer.ro.