Marea lovitură: One United Properties încearcă să atragă 100 mil. euro de la investitori. Valoarea vizată este aproape dublă faţă de suma atrasă în IPO de anul trecut

Autor: Liviu Popescu 05.07.2022

Din 27 iunie 2022 şi până pe 26 iulie 2022, investitorii pot subscrie în cea mai mare majorare de capital social din istoria Bursei de Valori Bucureşti pentru o companie antreprenorială românească: 330 de milioane de acţiuni noi emise la preţul maxim de 1,42 lei pe acţiune, deci circa 470 de milioane de lei (95 mil. euro), pentru dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE).

Astfel de operaţiuni de majorare de capital au devenit frecvente în ultima perioadă de timp, mai ales pentru companiile listate pe pepiniera segmentului principal AeRO, însă până acum niciuna nu a atins valoarea pe care One United intenţionează să o atragă de la investitori. Totodată, operaţiunea vine într-un moment în care ritmul listărilor şi al finanţărilor a încetinit ca urmare a noilor condiţii macroeconomice.

La Oferta Publică Iniţială (IPO) din iunie-iulie 2021, prin care a strâns 260 de milioane de lei de la investitori, One United Properties se afla la a patra creştere de capital de când a atras acţionari terţi în afară de fondatorii Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu. Capitalizarea One după prima şedinţă de tranzacţionare era de 2,85 de miliarde de lei.