Conducătorul din umbră al Poloniei şi guvernul său ameninţă băncile cu o suprataxă de genul celei din Ungaria dacă nu cresc dobânzile la depozite pentru a proteja economiile de inflaţie

Autor: Catalina Apostoiu 06.07.2022

Băncile poloneze vor fi suprata­xate dacă nu le oferă clienţilor do­bânzi mai mari la depozite, a anunţat liderul partidului de guvernământ din Polonia, intensificând presiunea exer­citată de guvern asupra secto­rului în sensul de a împărţi beneficiile creşterii dobânzilor cu deponenţii, relatează Reuters. Dobânda de refe­rinţă din Polonia se situează la cel mai ridicat nivel din 2008, sporind pro­fi­turile băn­cilor, dar punând presiune pe bugete­le gospo­dă­riilor într-o ţară în care do­bânzile variabile reprezintă norma.

„Nu vreau să decid pentru ban­cheri, dar trebuie să fie un procent solid, nu la nivelul inflaţiei, dar sufici­ent pentru ca oamenii să simtă că banii îşi vor pierde mult mai puţin din valoare când sunt în bănci. În caz con­trar, vom fi nevoiţi să taxăm aceste profituri“, a decla­rat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de gu­vernământ din Polonia. 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat anterior băn­cile pentru că nu oferă deponenţilor dobânzi suficient de mari, declarând în luna mai că va recurge la „puterea de convingere“ pentru a le determina să ofere mai mult.

Morawiecki declara în mai că in­stituţiile financiare nu iau suficiente măsuri pentru a-şi împărţi beneficiile cu deponenţii în condiţiile în care in­flaţia în creştere dramatică şi do­bân­zile mai mari la credite alimentează o criză a costurilor de trai în cea mai mare economie din Europa emer­gentă.

„Când inflaţia este în creştere, iar banca centrală majorează dobânzile, ceea ce duce la profituri foarte mari pentru instituţiile financiare… inca­pacitatea de a împărţi aceste profituri cu un cetăţean, acest comportament este inacceptabil“, declara premierul polonez la acea vreme.

Banca centrală a Poloniei şi-a majorat dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din 2008 luna trecută, crescând costul finanţării cu 75 de puncte bază la 6,00%, în lupta cu niveluri ale inflaţiei nemaînregistrate în aproape un sfert de secol.

În iunie, inflaţia din Polonia a atins un nou maxim pe ultimul sfert de deceniu, în timp ce dovezile privind o încetinire rapidă a sectorului manufacturier al ţării creează o dilemă pentru strategii băncii centrale care analizează o a zecea majorare consecutivă de dobânzi, potrivit Bloomberg.

Preţurile de consum au urcat cu 15,6% în iunie în termeni anuali, faţă de 13,9% în mai.

În urma ameninţărilor formulate de Kaczynski, ministrul adjunct de finanţe al Poloniei, Artur Sobon, a declarat recent că Polonia nu exclude introducerea unei suprataxe în cazul în care apar semne că anumite companii abuzează de poziţii în detrimentul clienţilor lor, scrie Reuters.