Gazul importat în aprilie a ajuns la 1.200 dolari / mia de metri cubi, plus 47% vs martie. Şeful Depogaz: Mă aşteptam să fie gazele peste mine, dar noi lucrăm la 40% din capacitate

Autor: Roxana Petrescu 10.07.2022

♦ Evoluţia preţului gazului de import dă fiori reci, dar cu toate acestea pregătirile României pentru ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai dificile ierni par a fi topite de caniculă ♦ În timp ce statul le-a promis furnizorilor că le va compensa costurile pentru plafonarea facturilor la gaze, marii consumatori, lipsiţi de orice protecţie, închid pe rând ♦ „Trecem cu bine iarna dacă este cald afară. Dacă nu, închidem. Asta e politica noastră de stat.“

„În situaţia geopolitică de acum, sin­cer mă aşteptam să vină ga­zele pes­te mine, să fie o cerere mare de injecţie în depozitele subtera­ne. Dar din cererile de rezervare văd că majo­ritatea cantităţilor ar urma să vină în octom­brie şi nu înţeleg de ce“, spune Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz, filială a Romgaz care gestionează peste 90% din ca­pa­citatea de înmagazinare a României. Po­trivit acestuia, acum de­pozitele sunt pline în proporţie de 44% în contextul în care sunt de­ja state europene, cum este cazul Poloniei, care au depozitele pline pentru pregătirea iernii.

„Noi putem injecta circa 20-22 de mili­oane de metri cubi pe zi, dar lucrăm la o ca­pa­citate de circa 40%. Mai departe, pe zona de extracţie, deja putem ajunge la 30 de mili­oane de metri cubi pe zi. Dar eu nu simt o preocu­pare în acest moment în direc­ţia în­magazină­rii, iar asta vine din politicile co­mer­ciale ale companiilor. Degeaba am eu ca­paci­tatea de extracţie, dacă nu am ener­gia în de­po­zite.“ Datele privind evoluţia preţu­lui pentru gazul de import sunt la rândul lor în­grijorătoare. Astfel, datele publicate de Au­to­ritatea Na­ţională de Reglementare în ­do­meniul Ener­giei (ANRE) arată că pentru luna aprilie ga­zul a intrat în ţară cu un preţ de 1.200 do­lari/mia de metri cubi (491 lei/MWh), un re­cord absolut. Doar ca o comparaţie, în aprilie 2021 preţul gazului importat era de 185 de do­lari pe mia de metri cubi. Pe Bursa de la Viena, CEGH, tranzacţiile pentru iarnă se încheie la un preţ de peste 2.000 de dolari pe mia de metri cubi.