Pagina verde. EcoNews ZF

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.07.2022

  BASF va construi o fabrică pentru reciclarea bateriilor în Schwarzheide, Germania. Investiţia va crea aproximativ 30 de noi locuri de muncă, deschiderea fiind planificată pentru începutul anului 2024. Iniţiativa vine în condiţiile în care reciclarea bateriilor este un factor important pentru reducerea amprentei de dioxid de carbon a vehiculelor electrice cu baterii şi este esenţială pentru îndeplinirea cerinţelor politice ambiţioase, de susţinere a circularităţii, în conformitate cu Regulamentul UE propus privind bateriile.

Producătorul de cărămizi Cemacon a câştigat un grant în valoare de 473.000 de euro, reprezentând 45% din cheltuielile eligibile ale proiectului său de energie regenerabilă „Cemacon Green Energy Farm“, în valoare de 1,1 milioane de euro, a cărui implementare va începe în toamna acestui an. Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de peste 1MWh, cu un sistem format din 2.198 de panouri fotovoltaice (455 Wp) şi 18 invertoare de 50 kW, iar reducerea emisiilor de CO2 este estimată la -299 tone CO2/an.

Compania aeriană Wizz Air a operat pe 28 iunie 2022 primul zbor verde demonstrativ pe ruta Lyon-Bucureşti. Operaţiunile au presupus utilizarea parţială a combustibilului sustenabil pentru aviaţie (SAF - Sustainable Aviation Fuel).

România va avea la dispoziţie prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă un buget de 1,2 miliarde de euro pentru managementul tuturor tipurilor de deşeuri şi trebuie să implementeze proiectele asumate până în anul 2026. Dacă proiectele vor fi de succes, şi rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje ar trebui să crească în România, până la începutul anului 2026, la 70%, potrivit unei analize realizate de Clean Recycle.

Sphera Franchise Group (SFG), cel mai mare grup din industria de food service din România, a organizat o acţiune de ecologizare a Pădurii Râioasa (Săbăreni, Ilfov), alături de Reciclad’OR şi Direcţia Silvică Ilfov, Ocolul Silvic Bucureşti. În cadrul acţiunii au fost colectaţi zeci de saci cu deşeuri, fiind astfel ecologizată o zonă extinsă a pădurii.

Producătorul francez de materiale de construcţii Saint-Gobain estimează că, până la sfârşitul acestui an, vor fi evitate aproximativ 8.000 de tone de emisii de CO2, echivalentul a 28 milioane de kilometri parcurşi cu avionul, după ce, anul trecut, a pus în funcţiune o instalaţie de tratare şi sortare a cioburilor de sticlă colectate, în vederea reciclării şi utilizării acestora în fluxul de producţie, la fabrica de sticlă de la Călăraşi.

Guvernele UE au votat ieri interzicerea vânzărilor de autoturisme şi camionete noi cu combustie internă, începând din 2035. Amânarea interdicţiei cu 5 ani cerută de 5 state europene, printre care şi România, nu a fost aprobată, iar acordul la care au ajuns miniştrii europeni ai mediului face ca trecerea la vehiculele cu emisii zero să fie inevitabilă.