Ce a vândut şi ce a cumpărat cel mai mare investitor de la BVB în T1/2022. NN Pensii a lichidat la spaniolii de la Banco Santander, la Grifols şi la Worldline şi a cumpărat mai mult Petrom, Digi, Romgaz, BRD, Fondul Proprietatea

Autor: Liviu Popescu 06.07.2022

♦ Investiţia NN Pensii la Prosus, grup din care face parte eMag, era la T1/2022 mai redusă cu 41 mil. lei faţă de T4/2021 pe fondul prăbuşirii acţiunilor cu 32% ♦ La BVB, cea mai mare expunere era la Fondul Proprietatea, respectiv 1,4 miliarde de lei.

NN Pensii, administrator al celui mai mare fond de pensii private Pilon II din România, a lichidat pe parcursul primului trimestru din 2022 deţinerile pe care le avea la Banco Santander (57 mil. lei la T4/2021), la procesatorul francez de plăţi Worldline (70 mil. lei) şi la compania spaniolă Grifols (4 mil. lei) şi a cumpărat mai multe acţiuni listate la Bursa de la Bucureşti, precum Petrom, Digi, Romgaz, BRD, arată calculele realizate de ZF.

Astfel, pe segmentul investiţiilor în acţiuni listate pe o bursă străină, cea mai mare expunere la T1/2022 a NN Pensii era la compania franceză Eurofins Scientific, lider în testarea de produse din agricultură, alimentare şi pharma în laboratoare, respectiv 170 mil. lei, în scădere de la 206 mil. lei la T4/2021 pe fondul diminuării preţului acţiunii. La Prosus, grup din care face parte eMag, investiţia NN Pensii era la T1/2022 mai redusă cu 41 mil. lei faţă de T4/2021 pe fondul prăbuşirii acţiunilor cu 32%, arată datele din raportul trimestrial publicat recent.

„Dinamica investiţiilor NN Pensii este rezultatul abordării noastre prudente şi sustenabile pe termen lung, într-o perioadă în care provocările macroeconomice şi socio-politice s-au amplificat. Mişcările portofoliului de acţiuni în primele trei luni ale anului au avut la bază reevaluarea tuturor emitenţilor şi a contextului economic şi de industrie în care operează, luând în considerare potenţialul de evoluţie pe termen lung. Ca urmare, am consolidat investiţiile în emitenţi locali şi internaţionali care răspund nevoii noastre de diversificare şi de maximizare a economiilor pentru pensie, în special în sectorul energetic care a înregistrat un context favorabil de piaţă, şi am diminuat deţineri în emitenţi cu evoluţie şi perspective nealiniate strategiei noastre de investiţii pe termen lung“, spune Andreea Pipernea, CEO al NN Pensii.