Mai multe asociaţii critică decizia ASF de a nu mai permite fondurilor de pensii să investească în private equity după frauda de la BRD Pensii. „Este tăiat un canal de finanţare a economiei“

Autor: Roxana Rosu 06.07.2022

Mai multe asociaţii din România, printre care CFA, cea a pensiilor administrate privat (APAPR), cea a administratorilor de fonduri (AAF) şi Romanian Business Leaders, critică decizia ASF de a nu mai permite fondurilor de pensii să investească în private equity după frauda de la BRD Pensii, într-un prejudiciu estimat de Poliţia Română la 23 mil. lei. 

Săptămâna trecută, Daniel Apostol, director de comunicare al ASF, a afirmat că Autoritatea a decis să interzică administratorilor de pensii private să investească în fonduri de private equity, adică în active cu grad de risc foarte ridicat, tocmai pentru că doreşte protejarea contribuţiilor a circa 8 milioane de cetăţeni  într-o perioadă de incertitudine.

Potrivit datelor ZF, doar BCR Pensii, adică doar un fond Pilon II din cele şapte, avea investiţii în private equity, arată cele mai recente date. În replică, asociaţiile din domeniul financiar şi de pensii consideră că această decizie nu serveşte interesului economiei.

„Interdicţia vine după o perioadă de câţiva ani în care limita acestui tip de investiţii a fost stabilită la 10%. În pofida acestei limite generoase care încurajă astfel de investiţii, doar recent fondurile de pensii au început să tatoneze prudent acest tip de investiţii, cu expuneri foarte mici. Cu alte cuvinte, nu exista încă nicio istorie a investiţiilor care să permită o evaluare adecvată a oportunităţii interzicerii sau menţinerii lor“, se arată într-un comunicat semnat de Asociatia de Investitii Private din România (ROPEA), Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), CFA România Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociaţia Administratorilor Independenţi (AAI), Romanian Business Leaders (RBL).