ZF Deschiderea de astăzi. Alexandru Angelo, investitor: Am lichidat expunerea pe obligaţiunile corporative în februarie-martie. S-a justificat o expunere mai mare pe titluri de stat

Autor: Tibi Oprea 06.07.2022

♦ Portofoliul: 60% acţiuni, 20% cash şi obligaţiuni, 20% metale preţioase.

Alexandru Angelo, analist independent şi investitor pe piaţa de capital, spune că la începutul anului avea o expunere destul de mare pe obligaţiuni corporative pe care a început să le lichideze în lunile februarie-martie ca urmare a scăderii principalului pe fondul inflaţiei ridicate.

„Dat fiind faptul că lichiditatea este destul de scăzută la Bursa de Valori Bucureşti pe aceste instrumente, mi-a luat destul de mult timp să reduc ponderea şi să fac un exit. Datorită faptului că dobânzile obligaţiunilor de stat, dar şi ale celor corporative au crescut, nu s-a justificat riscul de contrapartidă pentru obli­gaţiunile corporative şi s-a justificat o ex­pu­nere mai mare pe titlurile de stat. Aceasta a fost o rotaţie pe care am făcut-o în portofoliu, dinspre obligaţiunile corporative către obli­gaţiunile de stat“, explică Alexandru Angelo.

Investitorul spune că a făcut rotaţia pentru că în momentul de faţă are de ales între două scenarii – decelerare economică şi recesiune plus inflaţie sau fără inflaţie. „Automat, obligaţiunile de stat acoperă pentru scenariul de recesiune, pentru că vei avea o rezervă de cash importantă care îţi va permite să cumperi la momentul potrivit dacă recesiunea se va materializa.“

În portofoliul lui Alexandru Angelo, 20% reprezintă cash şi obligaţiuni, 20% înseamnă metale preţioase, în timp ce 60% sunt acţiuni. Partea de acţiuni este dominată de sectorul energetic.

„Pe partea de acţiuni, cea mai mare pondere o am pe piaţa locală, şi anume în acţiuni precum Fondul Proprietatea, Romgaz, Alumil. De curând am început să acumulez transportatorii de energie Transgaz şi Conpet, pe care îi văd la evaluări mult mai joase decât producătorii de energie precum Romgaz sau Petrom“, spune investitorul.

 

Alte declaraţii ale lui Alexandro Angelo:

Despre deţinerile pe pieţe externe:

Am şi investiţii pe pieţele externe. Am avut şi o expunere pe Rusia, care acum este neinvestibilă. Am fost forţat să îmi fac exitul acolo cu o pierdere pe care mi-am asumat-o. Am căutat noi oportunităţi şi am analizat cine ar putea locul Rusiei din punctul de vedere al mărfurilor, mai ales cele industriale. Mi-am dat seama că o cale foarte bună de a juca această pârghie pe mărfuri industriale şi energie este atât piaţa locală, prin companiile pe care le avem, în speţă Romgaz, Petrom, Conpet, Transgaz, dar pe plan internaţional m-aş uita şi la alte pieţe emergente precum Brazilia. Este o piaţă extrem de mare, cu un potenţial foarte mare, dar care vine cu un risc major, şi anume corupţia. Atât timp cât investitorii îşi fac calculele de rigoare şi îşi asumă acest risc, cred că merită o alocare tactică şi în astfel de direcţii.

Despre prima jumătate a anului:

A fost un început de an foarte volatil, unul dintre cei mai volatili din cei 12 ani de când sunt pe piaţa de capital. Cred că odată cu volatilitatea pot apărea şi oportunităţile de investiţii, dar trebuie să fim atenţi pentru că, aşa cum putem observa, nu toate sectoarele remunerează investitorii în mod egal. Avem mari divergenţe, pozitive în sectorul energetic, negative în sectorul de tehnologie, de exemplu.

Despre perioada următoare:

Investitorii aşteaptă rezultatele semestriale ale companiilor. De asemenea, este posibil să asistăm din nou la surprize, sper plăcute, în sectorul de energie, de exemplu. Fondul Proprietatea, având circa 70% din activul net în Hidroelectrica, poate fi considerat ca fiind destul de corelat cu sectorul energetic.

Cred că băncile centrale vor atenua aceste creşteri de dobândă şi implicit riscul recesiunii va scădea. Dacă se întâmplă asta, inflaţia nu are cum să se plafoneze foarte mult, adică să înceapă să scadă de la an la an.

Ne punem întrebarea care sunt clasele de active financiare care pot beneficia de acest context, aş spune de stagflaţie sau aproape de recesiune. Avem o decelerare economică, iar necunoscuta este inflaţia, care nu ştim dacă se va plafona şi va începe să scadă sau dacă va rămâne la valori ridicate.

Numerarul de tip cash sau obligaţiunile de stat au de suferit din cauza inflaţiei, iar acest lucru l-am observat şi în ultima perioadă chiar pe titlurile listate la Bursa de Valori Bucureşti. Principalul s-a depreciat foarte mult, a fost o volatilitate extrem de ridicată pentru astfel de instrumente şi astfel investitorii, inclusiv cei instituţionali, precum fondurile de pensii, au înregistrat o pierdere nemarcată, pentru că nu şi-au închis poziţiile, dar activul a fost afectat.

Despre metale preţioase şi petrol:

Aş menţiona şi metalele preţioase, pentru că se pot dovedi utile în momentul în care ai decelerare economică însoţită de inflaţie sau chiar şi deflaţie, pentru că reprezintă un activ de refugiu pentru investitori. Aş face un mix între obligaţiuni de stat şi metale preţioase.

Aş spune că petrolul este foarte dependent de creşterea economică şi de inflaţie. Sunt doi factori care îl pot afecta în sens negativ sau pozitiv. Dacă ai context geopolitic cum este cel de acum, poate sta la valori relevante în continuare şi producătorii ar beneficia din plin, deci mai degrabă aş merge pe producători de energie decât pe petrol în sine. Petrolul este mai dificil de achiziţionat, prin contracte futures.