Primele estimări pentru producţia agricolă: 14,5 milioane de tone de porumb, 9,6 milioane de tone de grâu şi 1,6 milioane de tone de rapiţă. Pe o treime din suprafaţa cultivată a României se produce 70% din cantitatea de cereale

Autori: Florentina Niţu , Sorin Pâslaru 10.07.2022

Producţia de cereale din acest an ar putea fi de 30 de milioane de tone, cantitate similară cu cea din 2018 şi 2019, dar cu aproximativ 15% mai mică decât în anul agricol trecut, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de reprezentanţii Clubului Fermierilor Români, o asociaţie formată din peste 1.000 de fermieri.

„În zona Moldovei, în Vaslui, Bacău, Galaţi şi o parte din Brăila şi Vrancea situaţia este dificilă şi producţiile sunt foarte mici şi se pune problema unui plan de redresare economică, pentru că fermierii care au afaceri acolo au randamente foarte mici, căci a fost calamitate şi este o situaţie forţă majoră. În alte zone ale României, lucrurile stau foarte bine şi estimăm o producţie de 9,6 milioane tone pentru grâu, o producţie de 14,5 milioane tone pentru porumb, o producţie de 1,6 milioane tone de rapiţă şi o producţie de circa 3 milioane de tone de floarea-soarelui, având un randament bun”, a spus Florian Ciolacu, director executiv în cadrul Clubului Fermierilor Români, la emisiunea ZF Agropower.

 Astfel, producţia totală se apropie de 30 de milioane de tone.

O analiză făcută intern arată că doar pe 33% din suprafaţa cultivată a României este produsă 70% din cantitatea de cereale, ceea ce înseamnă că pe această suprafaţă lucrează fermieri performanţi, cu tehnologie modernă şi management pregătit.