Dezastru cibernetic: Aproape un miliard de persoane din China au fost victimele unei scurgeri de date personale

Autor: Petru Mazilu 06.07.2022

Aproape un miliard de persoane din China au fost victimele unei scurgeri de date personale, iar informaţiile sunt online de mai bine de un an, potrivit CNN. 

O bază de date online de proporţii care aparent conţinea informaţiile personale a până la un miliard de cetăţeni chinezi a fost lăsată nesecurizată şi accesibilă publicului timp de mai bine de un an până când un utilizator anonim de pe un forum de hackeri s-a oferit să vândă datele şi le-a adus în atenţia publicului săptămâna trecută.

Potrivit experţilor în securitate cibernetică, scurgerea de informaţii ar putea fi una dintre cele mai mari înregistrate vreodată în istorie, subliniind riscurile legate de colectarea şi stocarea online ale unor cantităţi mari de date personale.

Datele personale au fost accesibile publicului prin intermediul unei adrese web care oferă acces nerestricţionat oricărei persoane care are cunoştinţă de ea. Scurtătura a fost valabilp cel puţin din aprilie 2021, potrivit LeakIX, un site care detectează şi indexează bazele de date expuse online.

Accesul la baza de date, care nu necesita o parolă, a fost închis după ce un utilizator anonim a anunţat că cei peste 23 de terabytes (TB) de date sunt de vânzare pentru 10 bitcoin - aproximativ 200.000 de dolari - într-o postare pe un forum de hackeri joia trecută.

Utilizatorul susţinea că baza de date a fost compilată de poliţia din Shanghai şi conţinea informaţii sensibile despre un miliard de cetăţeni chinezi, inclusiv numele, adresele, numerele de telefon mobil, numerele naţionale de identitate, vârsta şi locul de naştere, precum şi miliarde de înregistrări ale apelurilor telefonice efectuate către poliţie pentru a raporta dispute civile şi infracţiuni.

Nu este clar câte persoane au accesat sau descărcat baza de date în cele 14 luni sau mai mult în care a fost lăsată la dispoziţia publicului. În China trăiesc 1,4 miliarde de oameni, ceea ce înseamnă că încălcarea securităţii datelor ar putea afecta mai mult de 70% din populaţie.

Guvernul şi departamentul de poliţie din Shanghai nu au răspuns la solicitările repetate în scris ale CNN pentru comentarii.